Eerste aanrandingsverdachte Keulen vrijgesproken

De man is vrijgesproken, omdat het slachtoffer hem niet herkende tijdens de zitting.

Het treinstation in Keulen.
Het treinstation in Keulen. Foto Markus Boehm / AFP

De Keulse rechtbank heeft vrijdag een man vrijgesproken van de aanranding van een 54-jarige vrouw tijdens Oudjaar in de stad. Het was de eerste zaak tegen een verdachte na de reeks incidenten tijdens de viering, zo schrijft Zeit-online.

De 26-jarige Algerijn die terecht stond, werd ervan verdacht een vrouw te hebben bestolen en op meerdere plekken te hebben betast. Ook zou hij haar met negen andere mannen hebben omsingeld. Daarna zouden diverse personen haar twee tot drie minuten lang hebben betast. De rechtbank ziet echter geen bewijs voor aanranding, omdat het slachtoffer de man niet herkende tijdens de zitting.

De man is wel veroordeeld voor heling, omdat hij het mobieltje van de vrouw zou hebben gestolen. Het apparaat werd later bij hem aangetroffen door de politie. De man verklaarde dat hij dat van een kennis had gekocht. Daarnaast is hij ook veroordeeld voor een auto-inbraak en veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

‘Verdachten gaan vrijuit’

NRC-correspondent Daniëlle Pinedo schreef eerder dat volgens de Keulse hoofdaanklager Ulrich Bremer sinds nieuwjaarsnacht 1.157 vrouwen aangifte hebben gedaan. In 489 gevallen gaat het om seksuele delicten: belediging, aanranding en, in twee gevallen, verkrachting. Twaalf mannen zitten voor zo’n soort delict vast.

De Keulse burgemeester Henriette Reker zei eerder tegen NRC dat veel mannen die vrouwen aangerand hebben tijdens Oudjaar in de stad waarschijnlijk vrijuit zullen gaan. Volgens haar zijn de videobeelden van slechte kwaliteit en kunnen veel van de delicten niet bewezen worden. Reker: “En ook als ze wél bewezen kunnen worden, zullen velen vrijuit gaan omdat alleen zware vormen van aanranding onder het Duitse strafrecht vallen.”

De eerste verdachten van beroving werden eind februari al veroordeeld.