Bestsellerauteur sponsort voetbal via game

De Amerikaanse auteur John Green, bekend van onder meer bestseller The Fault in Our Stars, speelt graag de voetbalgame FIFA en heeft een voorliefde voor de Britse voetbalclub AFC Wimbledon. Door deze zaken te combineren werd hij een van de belangrijkste sponsors van de club. Mediabedrijf Vice maakte een korte documentaire over hoe dat gebeurde.

Sinds 1889 had de Londense wijk Wimbledon een eigen voetbalclub. Maar in 2002 besloot de directie de ploeg voortaan honderd kilometer verderop te huisvesten in Milton Keynes. Trouwe supporters lieten het er niet bij zitten en werkten aan een doorstart van Wimbledon. Eén probleem: de nieuwe club moest onderaan bij de amateurs beginnen. De jaren daarna werkte het team zich langzaam op binnen het Britse voetbal.

Auteur John Green hoorde het verhaal en wilde de club helpen. Hoe? Door voetbalwedstrijden die hij met ‘Wimbledon’ speelde in de voetbalgame FIFA te voorzien van commentaar en ze te uploaden op het YouTube-kanaal van zijn broer: Hankgames. De advertentie-inkomsten die hij daarmee vergaarde, gingen naar de club. Het kanaal had al snel meer dan 170.000 volgers. Het geheim van de populariteit van het kanaal is volgens schrijver Roger Bennett dat Green slecht is in het spelletje, maar dat compenseert met de verhalen die hij over de spelers verzint.