De stad was mijn brug naar de vrijheid

Amsterdamse Golden Gate Bridge in de mist.
Amsterdamse Golden Gate Bridge in de mist. Foto: Wiggert Jan De Vries

Wiggert Jan De Vries wint de publieksprijs van april in de NRC Fotowedstrijd. Voor het maandthema architectuur fotografeerde hij een van de bruggen op de Oostelijke eilanden in Amsterdam, ontworpen door architectenbureau West 8.

“Het kleine broertje”, noemt Wiggert Jan De Vries (1959) de brug. Even verderop staat nog een groter exemplaar met een vergelijkbaar felrood staalskelet. “Die brug is behoorlijk hoog en heftig qua vorm. Hij kronkelt als een slang door de lucht en heeft als bijnaam de python. Deze brug is een stuk lager en rustiger.”

“Toen een collega de foto zag, dacht hij even dat het de Golden Gate Bridge in San Francisco was. Die is natuurlijk ook rood en wordt ook vaak in de mist gefotografeerd. Water en mist geven een foto altijd iets mystieks, alsof je in een andere dimensie bent. Toen ik op een ochtend in maart het broertje verhuld in de mist zag, moest ik die ook vastleggen.”

De stad is zo fotogeniek

“De brug ligt achter mijn huis. Sinds 2001 verbindt hij de schiereilanden Sporenburg en Borneo. Ik woon inmiddels 37 jaar in Amsterdam en in die tijd is de stad er alleen maar mooier op geworden. De nieuwe overkapping van het Centraal Station, Filmmuseum Eye, de nieuwe torens in Noord… De stad is zo fotogeniek. Als ik van huis naar mijn werk in filmtheater Tuschinski fiets, stop ik geregeld om even iets moois vast te leggen met mijn iPhone. De foto´s zet ik op Instagram. Amsterdam is een van mijn grootste liefdes en dat wil ik graag delen met andere mensen.”

“Ik hou erg van de stad. In 1979 ben ik uit West-Friesland naar hier gekomen, geëmigreerd zeg ik altijd. Het voelde als een wedergeboorte. Ik kwam uit een conservatief stadje waar iedereen op elkaar leek en elkaar controleerde. Ik droeg de verkeerde haardracht en kleding. Door mijn vrij zachte gezicht vonden ze dat ik op een meisje leek. In Amsterdam kon ik gewoon mezelf zijn. De stad was mijn brug naar de vrijheid.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand mei is Lente.