De CIA redt Parijs

Een hardnekkig archetype in de actiefilm is de eigengereide CIA-agent die in z’n uppie de wereld redt. Zo’n soort agent laat de Britse regisseur en scenarist James Watkins de eveneens Britse acteur Idris Elba spelen, veel genoemd als kandidaat-opvolger van Daniel Craig als James Bond. In Bastille Day is hij een CIA-agent die op de nationale feestdag 14 juli Frankrijk moet vrijwaren van een terreuraanslag. Elba sluit een kongsi met een zakkenroller, een onwaarschijnlijk duo à la Lethal Weapon.

Bastille Day is minder pretentieus dan de recente terrorismethriller London Has Fallen: een spannende achtervolging over de daken van Parijs zet de toon voor een vermakelijke mix van harde actie en humor. Beide films exploiteren cynisch de paranoia van een vijfde colonne die het westerse gezag ondermijnt, in beide gevallen overigens met als doel rijk te worden. En dat is dan weer een heel geruststellende motivatie voor ons.