Bron Panama Papers wil data delen met autoriteiten

Deze persoon, die zich voorstelt als John Doe, spreekt zich voor het eerst uit over het lekken van gegevens.

De Panama Papers bevatten gelekte informatie van het juridische advieskantoor Mossack Fonseca .
De Panama Papers bevatten gelekte informatie van het juridische advieskantoor Mossack Fonseca . Foto Carlos Jasso/Reuters

De bron achter de informatie uit de Panama Papers is bereid de gelekte documenten met autoriteiten te delen. Dat schrijft hij in een manifest dat is gestuurd naar de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Deze persoon, die zichzelf John Doe noemt, hoopt dat het daarmee gemakkelijker wordt in de Panama Papers genoemde bedrijven en personen te vervolgen.

De Duitse krant werd ruim een jaar geleden benaderd door iemand die beweerde dat hij hen toegang kon geven tot de administratie van het juridische advieskantoor Mossack Fonseca. De miljoenen documenten die de Süddeutsche Zeitung daarmee in handen kreeg, werden gedeeld met het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ. Het leidde vervolgens tot allerlei onthullingen over belastingontduiking en -ontwijking, corruptie en witwassen door bedrijven en personen.

Bron spreekt voor het eerst

Het is voor het eerst dat de bron achter de documenten zich uitspreekt. Süddeutsche Zeitung stelt dat dit dezelfde persoon is als die hen de informatie verschafte. “Voor de duidelijkheid: ik werk niet voor enige overheid of inlichtingendiensten en dat heb ik ook nooit gedaan.” John Doe publiceert zijn manifest nu omdat hij wil dat mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten berecht worden:

“Uiteindelijk kunnen duizenden rechtszaken voortkomen uit de Panama Papers als autoriteiten toegang hebben tot de onderliggende documenten en deze kunnen beoordelen. ICIJ en de medewerkende organisaties hebben terecht gesteld dat zij instanties niet zullen voorzien van deze documenten. Ik daarentegen ben bereid om mee te werken aan vervolging, voor zover ik daartoe in staat ben.”

Voorwaarde: bescherming klokkenluiders

Deze John Doe stelt aan zijn medewerking echter wel de voorwaarde dat klokkenluiders voortaan beter beschermd worden door overheden. Zij verdienen immuniteit voor wat ze doen, stelt de bron. “Totdat overheden de bescherming voor klokkenluiders wettelijk hebben vastgelegd, zullen handhavingsautoriteiten afhankelijk zijn van hun eigen bronnen of de voortdurende media-aandacht voor de documenten.”

De persoon achter de Panama Papers prijst mensen als klokkenluider Edward Snowden. “Voor zijn onthullingen over de NSA (National Security Agency, red.) verdient hij een medaille, geen verbanning.” John Doe bekritiseert in zijn manifest verder autoriteiten, banken en media, die volgens hem jarenlang de welgestelden de hand boven het hoofd hebben gehouden. Daar hebben de armen volgens hem onder geleden.

Lees het gehele manifest hier.