Al 85.000 hectare grond verwoest door natuurbrand

Zeker 8.000 mensen worden met een luchtbrug in veiligheid gebracht. Er is een verbod op vuur maken ingesteld.

Een luchtfoto van de natuurbrand in de Canadese provincie Alberta.
Een luchtfoto van de natuurbrand in de Canadese provincie Alberta. Foto Reuters

De natuurbrand die al dagen woedt in de Canadese provincie Alberta is voorlopig nog niet onder controle. De vlammen beslaan inmiddels meer dan 85.000 hectare, waardoor opnieuw mensen geëvacueerd moeten worden. Het zou volgens lokale autoriteiten nu om 25.000 mensen gaan, waarvan er 8.000 per vliegtuig en helikopter in veiligheid worden gebracht.

De 25.000 mensen behoren volgens AP tot de meer dan 88.000 inwoners van de stad Fort McMurray die eerder op de vlucht moesten voor de vuurzee. Zij zijn echter naar het noorden gevlucht, waar het mogelijk nog steeds onveilig is. Het provinciale bestuur van Alberta heeft de noodtoestand afgekondigd, en sinds donderdag is het in de hele provincie verboden om vuur te maken.

De brandweer probeert het vuur met alle macht onder controle te krijgen, maar de 1.100 brandweermannen, 145 helikopters, 138 blusvoertuigen en 22 blusvliegtuigen zijn vooralsnog niet bestand tegen de 49 verschillende branden die nog woeden. Nog altijd zijn er zeven niet onder controle.

Toch zijn er volgens de brandweer tekenen dat het ergste punt is gepasseerd. Tegen AP zei de directeur van de lokale brandweer dat de brand zich nog verder verspreidt, maar minder snel als in de dagen ervoor. De brand breidt zich niet langer uit in de richting van Fort McMurray. Volgens de brandweer is er regen nodig om een eind te maken aan het vuur, maar er worden pas zaterdag aan het einde van de middag buien verwacht. De brand kon zich de afgelopen dagen snel uitbreiden door een ideale mix van weersomstandigheden: droogte, hoge temperaturen en harde windstoten.

In Fort McMurray zijn al zeker 1.600 huizen in as gelegd door de brand. Desondanks is er nog geen enkele dode of zwaargewonde gevallen. De brand, die woedt in de teerzandregio van Canada, heeft de productie van ruwe olie gedeeltelijk stilgelegd.

Fort McMurray in de provincie Alberta