Syrië en Rusland ontkennen aanval vluchtelingenkamp

Stephen O’Brien, de ondersecretaris-generaal van de VN, wil een onderzoek naar het bombardement waarbij zeker 30 mensen omkwamen.

Syrische vluchtelingen in Dana, een ander vluchtelingenkamp in de noordelijke provincie Idlib.
Syrische vluchtelingen in Dana, een ander vluchtelingenkamp in de noordelijke provincie Idlib. Foto Khalil Ashawi/ Reuters

Het Syrische regime ontkent verantwoordelijk te zijn voor het bombardement op het vluchtelingenkamp in de noordelijke provincie Idlib waar zeker 30 mensen omkwamen. Volgens een commandant van het Syrisch leger hebben rebellen de aanval uitgevoerd, zo meldt persbureau AFP.

Ook Rusland laat bij monde van een woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken tegenover persbureau AP weten niet achter de aanval te zitten. Er zouden woensdag en donderdag geen vliegtuigen van de Russische luchtmacht over het kamp gevlogen hebben, zo blijkt volgens de Russen uit het besturen van radardata. In plaats daarvan zou de aanval volgens hen gepleegd kunnen zijn met raketwerpers, door Al-Nusra, een aan Al-Qaeda geaffilieerde jihadistische strijdgroep. Dat concluderen de Russen op basis van foto’s en video’s van de schade.

“Mogelijke oorlogsmisdaad”

Stephen O’Brien, de ondersecretaris-generaal van de VN en hoofd humanitaire zaken, wil een onderzoek naar de aanval op het kamp Kamouna. Volgens hem is “mogelijke [sprake[ van een oorlogsmisdaad”, zo liet hij vrijdagochtend weten.

“Assad verantwoordelijk voor bombardement”

O’Brien vermoedt dat het leger van Assad verantwoordelijk is.

“De verdenking zal allereerst uitgaan naar de Syrische autoriteiten en wij zullen ervoor zorgen dat wie ook verantwoordelijk is, volledig afgerekend zal worden op deze afschuwelijke daad.”

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, noemde het bombardement “afschuwelijk”. Ook hij hield Assad verantwoordelijk.

“Het is voor iedereen duidelijk zichtbaar dat het regime van Assad de stopzetting van de vijandelijkheden minacht.”

De Verenigde Staten hebben de aanval ook veroordeeld. Een woordvoerder van het Witte Huis laat weten dat er “geen enkele rechtvaardiging is om een militaire aanval uit te voeren” op mensen die zich in een zeer wanhopige situatie bevinden.

Vluchtelingen uit Aleppo en Palmyra

Het bombardement op het kamp van afgelopen donderdag volgde op de uitbreiding van de wapenstilstand naar Aleppo. In deze Noord-Syrische stad zijn in de afgelopen dagen door bombardementen en beschietingen ongeveer driehonderd doden gevallen. Ook medische posten werden aangevallen. De provincie Idlib, waar het kamp zich bevindt, is geen onderdeel van de zogenoemde “regeling van stilte”.

In het vluchtelingenkamp Kamouna, op 10 kilometer afstand van de Turkse grens, zaten tussen de 1.500 en 2.000 mensen die gevlucht waren uit Aleppo en Palmyra. Een lokale activist meldde aan persbureau Reuters dat er zeker twee aanvallen waren uitgevoerd. Via social media zijn foto’s verspreid waarop zichtbaar is dat er tientallen tenten zijn afgebrand.

Syrische activisten beweren dat het Syrische leger of Rusland achter de aanval zat. Een onbekend aantal gewonden zijn naar Turkije overgebracht voor medische verzorging.

Twitter avatar snhr Syrian Network SNHR: gov warplanes (allies) targeted Kamouna #Camp in Idlib, causing #massacre, and destroying tents, May 5.
#Syria https://t.co/eZpAkzCaKT

Eind januari werd ook een vluchtelingenkamp in de buurt van de Turkse grens gebombardeerd. Bij deze aanval vielen geen doden; Rusland en het Syrische leger werden toen ook verantwoordelijk gehouden.

Het kamp Kamouna ligt vlakbij het Syrische dorpje Sarmada

Meer dan zeventig doden bij verovering dorp

Bij een verovering van een dorp ten zuiden van Aleppo zijn zeker 73 doden gevallen. Dat meldt het Syrische Observatiorum voor de Mensenrechten. De aanval werd op donderdag uitgevoerd door jihadisten van Al-Nusra, een aan Al-Qaeda gelieerde beweging. Zij veroverden het strategisch gelegen dorp Khan Touman, naast de snelweg tussen Aleppo en Damascus, op het Syrische leger.