VS: verbod op e-sigaret onder achttien jaar

Ook moeten fabrikanten hun producten opnieuw indienen bij de Food and Drug Administration om markttoegang te behouden.

De elektronische sigaret bestaat uit een wegwerp cartridge (Refill) en een oplaadbare batterij.
De elektronische sigaret bestaat uit een wegwerp cartridge (Refill) en een oplaadbare batterij. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Elektronische sigaretten worden in de Verenigde Staten verboden voor mensen jonger dan achttien jaar oud. Dat heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) donderdag bekendgemaakt. Ook moeten fabrikanten van e-sigaretten opnieuw een aanvraag indienen om toegelaten te worden tot de markt. De regels worden daarmee gelijkgestrokken met die voor normale sigaretten.

De maatregelen gelden ook voor sigaren, pijptabak en het roken van waterpijpen. Fabrikanten van de rookwaren moeten producten die sinds 2007 op de markt zijn gekomen gaan voorzien van veiligheidswaarschuwingen over gezondheidsrisico’s. Ook moeten zij bij de FDA van een lijst indienen met vloeistoffen die gebruikt zijn voor het maken van de elektronische sigaretten. De producten die niet aan gezondheidsregels voldoen, moeten uit de schappen worden gehaald.

De voedings- en medicijnenautoriteit kondigde de verandering twee jaar geleden al aan. De e-sigaret is bezig aan een opmars in de Verenigde Staten. De industrie zet jaarlijks 3 miljard dollar om en het gebruik neemt vooral toe onder jongeren op middelbare scholen. Onderzoek toonde vorig jaar aan dat zij het rookmiddel zien als een opstapje naar de ‘echte’ sigaret.

In Nederland ook verbod voor jongeren onder achttien

In Nederland wordt het roken van elektronische sigaretten per 20 mei verboden voor mensen onder de achttien. Ook mag er net als voor gewone tabaksproducten geen reclame voor worden gemaakt. Het exacte effect van e-sigaretten op de gezondheid is nog steeds onbekend, schreef NRC-redacteur Wim Kohler eerder:

“De damp is duidelijk veel en veel minder schadelijk dan tabaksrook. Maar niettemin is de damp nog schadelijk voor de gezondheid, stelde het Nederlandse RIVM dit voorjaar nog vast na eigen metingen. Wellicht stappen er rokers over van de tabak naar de e-sigaret. Wellicht helpt de e-sigaret tabaksrokers bij stoppogingen. Dat zou gezondheidswinst betekenen.”

Europese Hof: mentholsigaretten mogen worden verboden

Het Europese Hof van Justitie oordeelde eerder deze week dat mentholsigaretten en andere sigaretten met een smaakje vanaf 2020 verboden mogen worden. Ook kunnen fabrikanten worden verplicht ontmoedigende afbeeldingen op de pakjes te zetten. Introductie van sigaretten met een “aangenaam aroma” is volgens het Europese Hof in strijd met maatregelen om het roken te ontmoedigen.