Superster Verstappen racet nu voor podium

Formule 1 Max Verstappen mag nu al rijden bij eliteteam Red Bull, dat in hem superster én dus commercieel succes ziet.

Foto Frits van Eldik / ANP

Zijn vader Jos wist het enkele weken geleden zeker: Max komt in een topteam. Rijdt volgend jaar in een bolide van Mercedes, Ferrari of Red Bull waarmee hij eindelijk zicht op het podium krijgt.

Maar de 18-jarige Max is ook deze prognose voorbij gescheurd. Niet in 2017, maar volgend weekeinde al rijdt hij tijdens de grand prix in Barcelona voor een gerenommeerde renstal. Het Oostenrijkse Red Bull promoveert de Limburger tussentijds van talententeam Toro Rosso naar de eigen elite in Formule 1. „Een waanzinnige kans”, noemt hij het zelf.

Twitter avatar Max33Verstappen Max Verstappen Very proud to be part of @redbullracing and many thanks to @ToroRossoSpy. A new challenge! RT @VerstappenNL https://t.co/QrpkBWmA5Z

Zijn talent breekt door alle conventies en ideeën over een verstandige carrièreopbouw heen. Liefhebbers en analisten, in de studio van de BBC of op de taluds van Francorchamps: ze weten het al een jaar zeker: Max Verstappen wordt een keer wereldkampioen, de vraag is alleen wanneer.

Met de Red Bull krijgt hij in elk geval een auto met meer vermogen dan bij Toro Rosso. Zijn ster rijst ook in de wereld van sportmerken. Voor een producent van energiedrankjes is de sympathieke inhaalkoning een marketingtool van jewelste. Ook dat is een reden dat ze hem bij Red Bull willen houden. De hype rond Verstappen kan nu een nog hogere vlucht nemen.

Verstappen was in 2015 de sensatie van het seizoen. Met spectaculaire inhaalacties gaf hij de sport, die volgens de liefhebbers saai is geworden, weer glans. In smoking nam hij alle awards in ontvangst die er in Formule 1 te winnen zijn.

De promotie zal de Max-gekte in Nederland nog verder aanwakkeren.

Dromen van F1 in Zandvoort

Dankzij de jonge coureur leeft de autosport weer. Prins Bernhard van Oranje, de nieuwe eigenaar van het circuit van Zandvoort, droomt al van de terugkeer van de grand prix.

Op datzelfde circuit is er begin juni een fanevenement met Max in de hoofdrol. De organisatoren houden rekening met twee keer honderdduizend bezoekers. Max komt er voor over uit Monaco, zijn woonplaats.

In 2014 maakte Verstappen zijn debuut in Formule 1. Op zijn zeventiende, de jongste coureur ooit. Nog maar een jaar eerder zat hij in een kart. Daarna ontgroeide hij in korte tijd Formule 3 met imponerende zeges, onder andere op Zandvoort.

Met de bolide van Red Bull (RB12) heeft Verstappen vanaf volgend weekeinde in Barcelona kans op hoge klasseringen en punten in de strijd om de wereldtitel. Zijn nieuwe teamgenoot Daniel Ricciardo zat dit seizoen al drie keer met een vierde plek vlakbij het podium. De Rus Daniil Kvyat die plaats moet maken voor Verstappen eindigde twee weken geleden nog als derde in de grand prix in Sotsji. Kvyat toucheerde tot twee keer toe Ferraricoureur Sebastian Vettel die daardoor uitviel. Volgens de leiding van Red Bull kan Kvyat de druk niet goed aan.

Red Bull werd met Vettel van 2010 tot 2013 vier keer wereldkampioen. Het team had vorig jaar een beroerd raceseizoen door problemen met de Renaultmotor die onbetrouwbaar was en te weinig vermogen leverde. In dit nog prille grand prix seizoen lijken de problemen voorbij. In de strijd om de wereldtitel zal hij Mercedes voor moeten laten gaan. De Duitse renstal is nog altijd oppermachtig, nu met Nico Rosberg in plaats van drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton die met veel motorpech kampt.