Toiletwet North Carolina schendt burgerrechten

Het Amerikaanse ministerie van Justitie dreigt nu met een rechtszaak en het dichtdraaien van de federale geldkraan.

Demonstranten protesteren tegen de toiletwet in North Carolina.
Demonstranten protesteren tegen de toiletwet in North Carolina. Foto Gerry Broome/AP

De toiletwet in de Amerikaanse staat North Carolina die transgenders verbiedt naar eigen keuze van het mannen- of vrouwentoilet gebruik te maken, schendt burgerrechten en kan niet worden gehandhaafd. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Het ministerie dreigt volgens AP een rechtszaak tegen de staat aan te spannen als North Carolina de nieuwe wet niet snel afschaft. Ook wil de federale overheid de geldkraan dichtdraaien, wat voor North Carolina kan resulteren in een strop van honderden miljoenen dollars.

Sinds eind maart mogen transgenders alleen nog naar de wc van het geslacht dat op hun geboortecertificaat vermeld staat. Ook wordt het werknemers verboden juridische stappen te nemen als zij zich op basis van hun gender of seksuele geaardheid gediscrimineerd voelen. Nadat het congres van de staat in allerijl de wet had aangenomen, kreeg het bakken kritiek over zich heen omdat de wet discriminerend zou zijn.

Plannen geschrapt

Verschillende bedrijven hebben sindsdien als protest besloten investeringen in de staat te schrappen. Zo schortte De Deutsche Bank 250 nieuwe banen op in zijn vestiging in Cary, en besloot Paypal voorlopig geen nieuw kantoor te bouwen in Charlotte. Ook het farmaceutische bedrijf Braeburn, dat voor 25 miljoen dollar wilde investeren in een nieuwe vestiging, heeft zijn plannen bevroren. Daarnaast annuleerden Bruce Springsteen en Bryan Adams concerten om de LHBT-gemeenschap te ondersteunen.

De gouverneur van North Carolina, Pat McCrory, heeft naar aanleiding van de kritiek enkele kleine aanpassingen gedaan aan de wet. Zo is er een clausule opgenomen waarmee ambtenaren worden beschermd tegen discriminatie, en mogen LHBT-werknemers discriminatie op de werkvloer in de rechtbank aanvechten. Maar de belangrijkste punten van de wet staan nog altijd overeind.

Lees ook over de toiletwet: In North Carolina is de wc een slagveld

De wet in North Carolina staat echter niet op zichzelf. Andere Amerikaanse staten staan op het punt soortgelijke wetgeving door te voeren. Sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof vorig jaar het homohuwelijk toestond willen meerdere staten op die manier ‘religieuze vrijheid’ garanderen.