‘Dertig doden Syrisch vluchtelingenkamp na luchtaanval’

Wie er achter de aanval zit is onbekend. De aanval komt een dag nadat in het verderop gelegen Aleppo een wapenstilstand begon.

Bij een luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Noord-Syrië zouden tientallen mensen zijn omgekomen. Dat meldt de BBC op basis van ooggetuigen. Het vluchtelingenkamp bevindt zich in Sarmada, in de provincie Idlib, nabij de Turkse grens.

Wie de aanval heeft gepleegd, is nog niet bekend. Sommige onbevestigde berichten van Syrische oppositiepartijen spreken over gevechtsvliegtuigen van het Syrische regime of Rusland. De aanval komt een dag nadat afspraken werden gemaakt over het uitbreiden van een wapenstilstand naar de stad Aleppo, waar de afgelopen weken hevig om gevochten werd.

Op de Facebookpagina van het Local Coordinating Committees of Syria, een koepelorganisatie van plaatselijke burgerbewegingen, staat een foto waarop te zien is dat er tientallen tenten zijn afgebrand. Volgens de organisatie zijn er meer dan dertig mensen gedood.

Een lokale activist zegt tegen persbureau Reuters dat er twee luchtaanvallen geweest zijn: “Die hebben dit geïmproviseerde kamp geraakt, waar mensen uit Zuid-Aleppo en Palmyra naartoe gevlucht zijn.” In het kamp zitten zo’n 1.500 tot 2.000 mensen. Gewonden zouden naar de grens met Turkije zijn gevoerd, om hopelijk in dat land medische verzorging te krijgen.

Eerder op de dag vielen er tien doden bij een dubbele bomaanslag in Homs.

Ongeveer tegelijkertijd met de aanval vond in het Romeinse amfitheater van Palmyra, waar recent Islamitische Staat (IS) verdreven werd, een concert plaats van een Russisch symfonieorkest onder leiding van Valeri Gergiev. Het amfitheater is een van de weinig historische bouwwerken die nog bijna helemaal ongeschonden zijn, na de belegering van IS.

Onder de aanwezigen bevonden zich Russische militairen die de stad mede ontzet hebben. President Poetin sprak de toeschouwers via een videoverbinding toe.