Tien doden bij dubbele bomaanslag in Homs

Het geweld kwam nadat de VS en Rusland een akkoord bereikten over de ‘regeling van stilte’.

Archiefbeeld van Syrische brandweerlieden die een auto blussen in de Syrische wijk Al-Zahraa waar een dubbele bomaanslag plaatsvond.
Archiefbeeld van Syrische brandweerlieden die een auto blussen in de Syrische wijk Al-Zahraa waar een dubbele bomaanslag plaatsvond. AFP

Bij een dubbele bomaanslag in het Syrische Homs zijn zeker tien burgers om het leven gekomen. Veertig anderen raakten gewond, meldt persbureau AFP op basis van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens persbureau AP meldde de staatstelevisie dat de eerste aanslag in het Syrische dorp Mukharam al-Fawkani plaatsvond. Hierbij ging een autobom af. Een tweede aanslag werd gepleegd door een zelfmoordterrorist met een bomgordel. Verdere uitsplitsing in het aantal doden en gewonden per aanslag is niet gegeven. In Homs heeft IS al vaker de verantwoordelijkheid voor soortgelijke aanslagen opgeëist.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

Het geweld kwam nadat de Verenigde Staten en Rusland een akkoord bereikten over de ‘regeling van stilte’. De regeling gaat donderdagmorgen in en zal voor een periode van 48 uur gelden. De wapenstilstand geldt voor de provincie Latakia, de voorsteden van Damascus en de grootste stad van Syrië, Aleppo.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het nu zaak dat Rusland zorgt dat de Syrische president Assad zich aan de afspraken houdt. De VS letten er dan op hun beurt op dat ook de Syrische oppositie het bestand niet schendt.

De centraal gelegen stad Homs staat bekend als de hoofdstad van de revolutie. Het was een van de eerste steden waar de opstand tegen het Syrische regime omsloeg in een gewapende strijd tegen het regeringsleger. De rebellen hadden in 2012 een vijfde van de stad in handen, maar konden door genadeloze bombardementen en een jarenlange belegering van het Syrische leger de stad niet behouden.