Economie

Singapore is dé fintech hub

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Singapore maakt er veel werk van de fintech-sector, technologische innovaties voor de financiële industrie, te laten groeien. Nu proberen andere financiële centra de achterstand in te lopen, schrijft de Financial Times.

De regering en toezichthouders in Singapore jagen innovatie aan door wetenschappers en bankiers aan elkaar te linken. Ook investeert de regering flink in de sector: de komende vijf jaar ligt 225 miljoen Singapore dollar (145 miljoen euro) klaar voor slimme oplossingen voor bankiers.

Een van de doelen is het bankieren nog minder ‘paper-based’ te maken en over te stappen op bits en bytes. In Hong Kong merken ze hun achterstand op en probeert men voorzichtigjes het voorbeeld van Singapore over te nemen.

Indiase luchtvaart groeit met een kwart

Voor de meeste Indiërs is het nog steeds een onbetaalbare luxe: in een vliegtuig stappen. Toch wordt er steeds meer gevlogen kriskras door het land. In de maand maart groeide het aantal passagiers zelfs met 27 procent, schrijft Economic Times.

Volgens IATA, de wereldluchtvaartorganisatie, is de dalende olieprijs een van de redenen daarvoor. Luchtvaartmaatschappijen kunnen tickets prijzen zo verlagen.

Luchtvaartmaatschappijen breiden hun dienstregelingen uit, zodat vliegen steeds vaker een alternatief wordt voor bijvoorbeeld de trein.

China pakt zoutmonopolie aan

Voor de Romeinen was zout een belangrijk economisch machtsmiddel en voor de Chinese keizers gold hetzelfde, schrijft de Wall Street Journal. Al 2600 jaar heeft de regering in China een monopolie op de handel in zout, maar nu is het tijd voor hervormingen, vindt de regering.

Ooit hielden de keizers een monopolie op het zout in stand om inkomen te garanderen, zodat bijvoorbeeld de Chinese Muur kon worden gebouwd. Tegenwoordig gaat het de macht naar eigen zeggen om de volksgezondheid. Door het aanbod van zout te beperken kan de regering eisen dat er jodium wordt toegevoegd.

Er zijn zo’n honderd zoutbedrijven actief, die nu meer vrijheid krijgen zelf de prijzen te bepalen en de distributie te regelen. Totnogtoe moeten de honderd bedrijven aan de overheid leveren die zelf de prijszetting deed en distributie door het land organiseerde.