Recordaantal bezoekers bevrijdingsfestivals

Op de zonnigste 5 mei ooit trokken de evenementen meer dan één miljoen bezoekers.

Ambassadeur van de vrijheid Nielson op de markt in Haarlem.
Ambassadeur van de vrijheid Nielson op de markt in Haarlem. Foto Remko de Waal/ANP

De veertien officiële bevrijdingsfestivals hebben donderdag een recordaantal van meer dan één miljoen bezoekers getrokken. Het was bovendien de zonnigste 5 mei ooit, zo meldt Weerplaza. De evenementen verliepen zonder noemenswaardige incidenten.

Het vorige record stond op 950.000 bezoekers, maar volgens ANP werd dat aantal donderdag ruim overschreden. Dat kwam voornamelijk door het mooie weer. Zo scheen de zon veertien uur en twintig minuten, terwijl de tot vandaag zonnigste 5 mei werd genoteerd in 2000 en 2008.

Twitter avatar Weerplaza Weerplaza.nl Het is gelukt! Vandaag de zonnigste #Bevrijdingsdag ooit, met méér dan 14 uur zon. In 2000 en 2008 precies 14 uur. https://t.co/Oy47jzPnPA

Ambassadeurs van de vrijheid

Ambassadeurs van de vrijheid waren dit jaar onder meer de band Kovacs, zanger Nielson en het DJ-duo Sunnery James en Ryan Marciano. Zij bezochten verschillende festivals en werden daarbij van stad naar stad vervoerd met helikopters. In Amsterdam vond bij theater Carré op de Amstel het traditionele 5-meiconcert plaats. Het Radio Filharmonisch Concert begeleidde daarbij de solisten Ali B., Hadewych Minis en Paul de Munnik.

Twitter avatar NielsonMusic Nielson #bevrijdingsfestivalalmere jullie waren crazy🔥🔥🔥 ❤️ Geniet van jullie avond🙏 https://t.co/Xiy0XnfmcM

Eerder op de dag maakten duizende mensen gebruik van de mogelijkheid om tussen Amsterdam-Noord en het centrum over het IJ te lopen via een pontonbrug. Het was een kopie van de oversteek die in 1945 tijdelijk de verbinding vormde over de rivier. Kinderen vertelden daarbij verhalen van mensen die destijds gebruikmaakten van de echte pontonbrug.

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam BM Vd Laan liep met brugwandelaars van weleer over de Pontonbrug. Lees meer op https://t.co/y5HThtq9i9 #5meibrug https://t.co/XsxNXnrcae
Bekijk ook onze In Beeld-serie:Vier je vrijheid - in de zon