Paul Ryan: ik kan Trump nu nog niet steunen

Dat zei hij in een interview met CNN. Als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is Ryan de facto partijleider.

Paul Ryan op archiefbeeld.
Paul Ryan op archiefbeeld. Foto Andrew Harnik / AP

Ondanks dat er voor Donald Trump geen tegenstanders meer over zijn in de strijd om de Republikeinse presidentsnominatie, zegt partijbons Paul Ryan dat hij Trump op dit moment nog niet kan steunen. Dat vertelde Ryan, als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden een van de belangrijkste Republikeinen, in een interview met CNN.

Volgens onze correspondent Guus Valk is dit weer een nieuwe wending in de Republikeinse race om het Witte Huis.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Wow, nu dit weer. @SpeakerRyan, de facto partijleider, weigert Donald Trump te steunen als presidentskandidaat.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Speelt @SpeakerRyan hard to get, of gaat de Republikeinse partij de komende maanden vechtend ten onder?

Paul Ryan zei dat Trump meer moet doen om de eenheid in de partij te bewaren. Hij hoopt Trump in de toekomst wel te kunnen steunen. Ryan zei ook dat geen enkele Republikein er ooit maar aan zou denken de waarschijnlijke Democratische kandidaat Clinton te steunen.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen op ons: Amerika 2016-blog

Sommigen vrezen dat er gematigde Republikeinen zullen zijn die uit onvrede met Trump dan maar op Clinton stemmen. Hillary Clinton probeert deze groep kiezers achter zich te krijgen met een campagne waarin ze Republikeinen opvoert die afkeurende uitspraken over Trump doen.

Nuance

Er werd in maart gesuggereerd dat Paul Ryan zelf in de running was voor de nominatie, als Trump geen meerderheid van 1.237 kiesmannen in de voorverkiezingen zou weten te behalen. Op een open conventie zou ook Ryan, die de conventie voorzit, een gooi kunnen doen. Maar zelf heeft hij altijd ontkend dit als mogelijkheid te zien. Ook donderdagavond tegenover CNN herhaalde hij dat hij geen concurrent voor Trump zal worden.

In een opmerkelijke toespraak in maart, te midden van een alsmaar grover wordende campagne, hield Ryan een pleidooi voor genuanceerde politiek. Hij sprak over de politiek als marktplaats van ideeën waarbij mensen elkaar soms kunnen overtuigen.

Bush sr. en jr.

Het commentaar van Ryan komt op een dag dat meer Republikeinse prominenten impliciet of expliciet hun afkeer van Trump laten blijken. Mitt Romney, die het vier jaar geleden opnam tegen Barack Obama, liet via een woordvoerder weten niet aanwezig te zullen zijn bij de Republikeinse conventie waar Trump zeer waarschijnlijk als kandidaat naar voren geschoven wordt. In maart trad Romney al met felle kritiek op Trump naar buiten.

George Bush sr. en jr, de laatste twee Republikeinse presidenten, lieten via woordvoerders weten niet actief campagne te zullen voeren voor Trump. De laatste twintig jaar heeft Bush sr. alle Republikeinse presidentskandidaten openlijk gesteund. Maar ditmaal houden beide Bushes, respectievelijk vader en broer van Jeb Bush, dit jaar een van de afgehaakte concurrenten van Trump, zich afzijdig. Waarschijnlijk verschijnen ze ook niet op de conventie in juli.