Max Verstappen per direct naar Red Bull

De Nederlandse Formule 1-coureur ruilt van plek met Daniil Kvyat, die in Spanje voor Toro Rosso uit zal komen.

Max Verstappen.
Max Verstappen. Foto Maxim Shemetov/Reuters

Max Verstappen heeft onverwachts promotie gemaakt. De Nederlander zal tijdens de komende Grand Prix van Spanje uitkomen voor Red Bull, in plaats van voor het satellietteam Toro Rosso. Verstappen ruilt van plek met de Rus Daniil Kvyat.

Bij Red Bull wordt Verstappen de teamgenoot van de Australiër Daniel Ricciardo. Volgens teambaas Christian Horner heeft hij laten zien “een bijzonder talent te zijn”:

“Zijn prestaties bij Toro Rosso zijn indrukwekkend tot nu toe en we zijn blij om hem de mogelijkheid te geven te rijden voor Red Bull.”

Verstappen zegt op zijn eigen site “verheugd en vereerd” te zijn:

“Deze volgende stap in mijn nog prille Formule 1-carrière is een waanzinnige kans en ik ben Red Bull Racing en Dr. Helmut Marko dan ook zeer dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen. Het betekent voor mij een nieuwe uitdaging, waarbij ik snel veel kan opsteken in de omgeving van het topteam Red Bull Racing.”

Kvyat komt bij Toro Rosso, dat ook wel gezien wordt als de opleidingsploeg van Red Bull, bij Spanjaard Carlos Sainz in het team terecht. Hij krijgt daar volgens Horner de kans om zich verder te ontwikkelen en zijn oude vormpeil te behalen. De eerstvolgende Grand Prix is op het circuit van Barcelona in Spanje op 15 mei.

Lees ook over de rijzende ster van Verstappen: Max Verstappen bevestigt zijn status

Stroomversnelling

Tot nu toe werd gedacht dat de pas 18-jarige Verstappen op langere termijn een keer de overstap zou maken naar de snellere auto’s van Red Bull. Maar een paar sterke uitslagen in de eerste races van het seizoen, en de mindere prestaties van Kvyat, hebben dat proces in een stroomversnelling gebracht. Teambaas Horner schrijft de ruil toe aan “de unieke positie dat we alle vier coureurs voor lange termijn onder contract hebben. Daardoor hebben we de flexibiliteit om met ze te schuiven.”

Red Bull, dat met de Duitser Sebastian Vettel in het verleden al vier keer de wereldtitel veroverde, heeft aangegeven een overwinning van een Grand Prix als een realistisch doel te zien dit jaar. Dat de auto’s van Red Bull sneller zijn dan de bolides van zusje Toro Rosso is te zien in de uitslagen dit jaar: in het klassement om de wereldtitel vergaarde Ricciardo tot nu toe 36 punten, waarmee hij vierde staat, en Kvyat 21 punten, goed voor een achtste plek. Daarmee beleeft Red Bull de beste seizoenstart in twee jaar tijd, maar omdat Verstappen in de mindere auto ook al dertien punten haalde - tiende staat hij nu - is toch besloten tot een wissel.