Liverpool en Sevilla naar finale Europa League

De Britten verslaan Villareal met 3-0, Sevilla wint met 3-1 van Sjaktar Donetsk.

Kevin Gameiro probeert te scoren in de halve finalewedstrijd tussen Sevilla en Sjaktar Donetsk.
Kevin Gameiro probeert te scoren in de halve finalewedstrijd tussen Sevilla en Sjaktar Donetsk. Foto Miguel Angel Morenatti/AP

Liverpool en Sevilla gaan samen uitmaken wie dit seizoen de winnaar wordt van de Europa League. De Britten versloegen in de halve finale Villareal met 3-0, terwijl Sevilla won van Sjaktar Donetsk: 3-1

Liverpool moest minimaal één keer scoren én het eigen doel leeghouden om de 1-0 nederlaag uit de heenwedstrijd goed te maken. Dat lukte ruimschoots. Op Anfield Road maakte Villareal-speler Bruno Soriano al na zeven minuten een eigen doelpunt. Daniel Sturridge verdubbelde halverwege de tweede helft de voorsprong. Adam Lallana maakte de derde Liverpoolse treffer.

Het is voor het eerst sinds 2001 dat The Reds in de finale van het tweede Europese toernooi staan. Die eindstrijd - om de destijds nog Uefa Cup geheten beker - won Liverpool in een legendarische finale met 5-4 van het Spaanse Alaves.

Sevilla ook naar finale

Sevilla had bij het ingaan van de tweede wedstrijd al een enigszins comfortabele uitgangspositie doordat het vorige week in Donetsk met 2-2 gelijkspeelde tegen Sjaktar. Met een snelle 1-0 door Kevin Gameiro leek er dan ook weinig aan de hand voor de Spanjaarden. Eduardo scoorde vlak voor rust echter de 1-1. In het tweede bedrijf maakten Gameiro en Mariano aan alle onzekerheid een einde. Sevilla staat voor het derde jaar op rij in de finale van de Europa League. De eindstrijd wordt op woensdag 18 mei gespeeld op St. Jakob-Park in Basel.

Met finaleplaats van Los palanganas staan er de komende weken drie Spaanse clubs in de eindstrijd van de twee belangrijke Europese bekertoernooien. Eerdere deze week plaatsten Real en Atletico Madrid zich voor de finale van de Champions League.