Israëlisch leger ontdekt tunnel aan de grens met Gazastrook

Naar alle waarschijnlijkheid gebruikte Hamas de tunnel om strijders op Israëlisch grondgebied te krijgen.

Palestijnse vrouwen lopen langs plaatsen waar Hamas- militanten zaten in de buurt van de grens met Israël ten oosten van Gaza-stad. Aan de grens ontdekte Israël een tunnel.
Palestijnse vrouwen lopen langs plaatsen waar Hamas- militanten zaten in de buurt van de grens met Israël ten oosten van Gaza-stad. Aan de grens ontdekte Israël een tunnel. Foto Mohammed Abed / AFP

Israëlische militairen hebben donderdagochtend een nieuwe tunnel van de Gazastrook naar Israël ontdekt. Dat meldt persbureau AFP op basis van het leger. Het is de tweede tunnel die in een aantal weken tijd is gevonden. In april werd een tunnel ontdekt die uitkwam in de buurt van een kibboets.

De tunnel zou zo’n 29 meter diep zijn en is naar alle waarschijnlijkheid geen smokkeltunnel voor mensen of goederen, maar heeft een militair oogmerk. De tunnel is vermoedelijk door Hamas gebruikt om strijders op Israëlisch grondgebied te krijgen. Israëlische troepen ontdekten de gang in een gebied dat op 100 meter van de Palestijnse kant ligt.

NRC-correspondent Derk Walters meldt dat Israëlische militairen een stukje Gaza binnen zijn gegaan om de ingang van de tunnel te vinden. Dat is zeer uitzonderlijk en dit wordt door sommigen gezien als provocatie. De kolonel van het Israëlische leger benadrukte op zoek te blijven naar de tunnels en deze te vernietigen.

Investeringen

Israël heeft de laatste jaren werk van gemaakt de tunnels die Hamas maakt, op te sporen en te vernietigen. Israël heeft sinds 2014 zo’n 150 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe techniek om tunnels te vinden, en dat werpt vruchten af. De spanning loopt de laatste dagen op omdat Israël de strijd tegen de tunnels vordert en Hamas tegelijkertijd de slechte leefomstandigheden in de Gazastrook niet kan verbeteren, mede door de Israëlische blokkade.

De Israëlische luchtmacht heeft woensdag zeker drie doelen in Gaza bestookt. De aanvallen komen als reactie op het bestoken van Israëlische militairen vanuit Gaza met mortiergranaten door Hamas.

Shin Beth

Ook donderdag waren er mortierbeschietingen van Hamas en daaropvolgende luchtaanvallen van Israël. Volgens het Israëlische leger werden er zeker vier doelen van Hamas in Gaza bestookt.

Shin Beth, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst, maakte donderdag bekend veel informatie over het tunnelnetwerk van Hamas te hebben gekregen na in april een strijder te hebben opgepakt die Israël was binnengekomen. Hij zou met twee messen zijn opgepakt en van plan zijn geweest een aanval uit te voeren. Na ondervraging zou hij details over de tunnels hebben prijsgegeven.