Economie

GoPro gokt voortbestaan op uitgestelde lanceerdatum drone

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het gaat al tijden slecht met tech-wonderkind GoPro. En het lijkt erop dat de cameramaker zich opmaakt voor een alles-of-niets-offensief eind dit jaar, schrijft Quartz.

Bij de bekendmaking van de meest recente kwartaalcijfers, met een teleurstellende daling in de verkoop van 50 procent naar 183 miljoen dollar, liet CEO Nick Woodman weten een gok te willen wagen. De langverwachte lancering van het nieuwste GoPro product, de Karma-drone, wordt uitgesteld van de zomer naar het najaar. De topman hoopt dat over zes maanden deze nieuwe gadget onder elke kerstboom ligt.

Twitter avatar jandawson Jan Dawson Another horrible quarter for GoPro – shipments lowest since 2013… https://t.co/GKgajvBK5R

Kortom Woodman gokt op een hype en hoopt op een wonder. Maar dat betekent wel dat GoPro de komende maanden geen nieuwe producten meer zal lanceren. Apple kan meepraten over de gevolgen van een gebrek aan innovatie. Iedereen die een GoPro-camera wilde hebben, heeft er een. Het bedrijf lijkt zich hiervan bewust en maakte dan ook uitgebreide plannen bekend om de wereld van virtual reality te betreden. GoPro presenteerde daarom de Omni, die hieronder te zien is. De vraag is alleen of het voormalige tech-wonderkind niet veel te laat deze druk bezette niche betreedt om nog profijt te hebben van de Omni.

Yelp worstelt nog altijd met Google

Yelp wikkelde de slechte cijfers van het eerste kwartaal in een optimistisch boeket van rozengeur en maneschijn. De bestel- en recensiesite meldde vannacht voor de vijfde achtereenvolgende keer een verlies, meldt The Wall Street Journal. Maar het stelde wel de projecties voor het fiscale jaar 2016 naar boven bij, omdat het bedrijf het gek genoeg beter had gedaan dan verwacht.

Yelp verwacht dit jaar tussen de 690 en 702 miljoen dollar aan inkomsten binnen te krijgen, in vergelijking met de eerder geraamde 685 tot 700 miljoen dollar. Dat komt doordat het bedrijf het afgelopen kwartaal mogelijk 171 miljoen dollar binnenhaalde, 2 procent meer dan analisten dachten. Dit goede nieuws zorgde ervoor dat de aandelen Yelp met een kleine 9 procent stegen.

De afgelopen twee jaar waren voor het in 2004 opgerichte Yelp een achtbaan. In 2015 schrapte het plannen om zichzelf te verkopen. De recensiesite die miljoenen recensies van consumenten van onder andere winkels, huisartsen en restaurants ondervindt hevige concurrentie van techgigant Alphabet. Yelp is deels afhankelijk van zoekmachines zoals Google om gebruikers te werven. Dat gaat maar mondjesmaat, blijkt uit de kwartaalcijfers. Het afgelopen half jaar steeg het aantal mobiele gebruikers van 66 naar 69 miljoen gebruikers, op desktops en laptops van 75 miljoen naar 77 miljoen.

‘Herbalife schikt met autoriteiten’

De beurs reageerde gisteravond erg enthousiast op het nieuws dat Herbalife werkt aan een schikking met de Amerikaanse autoriteiten, schrijft Bloomberg. Het bedrijf uit de Kaaimaneilanden dat uiteenlopende producten als fitnessapparaten tot gewichtsverliespillen verkoopt, wordt al jaren ervan beticht eigenlijk een groots piramidespel te zijn. De hoop op een einde aan deze soap zorgde ervoor dat aandelen Herbalife met 15 procent in waarde stegen.


Herbalife werd eerder al eens in België veroordeeld voor fraude, maar later werd dat vonnis vernietigd. In de VS werd het bedrijf vorig jaar ook vrijgesproken. Maar volgens de Federal Trade Commission zijn er nog altijd genoeg aanwijzingen van vuil spel. Durfkapitalist Bill Ackman gaat al jaren short op het bedrijf vanwege zijn verdenkingen van de gang van zaken bij Herbalife. Hij wordt dan ook gezien als een van de drijvende krachten achter het federale onderzoek. De schikking die het bedrijf met de Amerikaanse autoriteiten naar alle waarschijnlijkheid heeft getroffen, bestaat uit 200 miljoen dollar.