Gevaarlijkste Australische IS-terrorist gedood

Neil Prakash, ook wel bekend als Abu Khaled al-Cambodi, gold als een van de belangrijkste ronselaars voor IS.

Het Iraakse leger vuurt een raket af op strijders van IS in de buurt van de Iraakse stad Mosul.
Het Iraakse leger vuurt een raket af op strijders van IS in de buurt van de Iraakse stad Mosul. Foto Alice Martins/AP

Een van de gevaarlijkste terroristen van Islamitische Staat (IS) van Australische nationaliteit is omgekomen bij een Amerikaanse luchtaanval. Volgens de Australische overheid is Neil Prakash, die ook wel bekend stond onder zijn islamitische naam Abu Khaled al-Cambodi, afgelopen vrijdag gedood in de Iraakse stad Mosul.

De 24-jarige Australiër, van Filipijnse en Cambodjaanse afkomst, is te zien in meerdere wervingsvideo’s van de terreurgroepering. Ook zou hij verschillende plannen hebben gemaakt voor aanslagen in Australië en riep hij meerdere keren op tot het uitvoeren van aanslagen in de VS. Australië zegt dat Prakash regelmatig contact zou hebben gehad met terreurnetwerken in Sydney en Melbourne.

Van Prakash, die zich volgens Reuters in 2012 bekeerde tot de islam en een jaar later afreisde naar Syrië, werd gedacht dat hij een van de belangrijkste ronselaars voor IS was. Volgens de Australische overheid is het wervingsproces van IS met de dood van Prakash dan ook flink verstoord. Volgens Australië zijn er momenteel zo’n 110 landgenoten actief in het Midden-Oosten. Eerder vonden tussen de 50 en 59 Australiërs de dood in het gewapende conflict.

In Mosul zijn hevige gevechten gaande tussen het Iraakse leger en strijders van IS. Eind maart zetten Iraakse militairen een offensief in om de stad terug te heroveren. Mosul is de grootste stad in het zelfverklaarde kalifaat van IS.