Fris en fruitig aan de dag beginnen zonder koffie? Het kan

Doe de gordijnen gelijk open en neem een koude douche, adviseert Youtube-kanaal AsapSCIENCE.

Foto iStock

Geen dagdeel is zo verbonden met vaste rituelen als de ochtend. Nadat je wekker is afgegaan, moet je allereerst met je goede been uit bed stappen en gelijk op je smartphone kijken of je tijdens de nacht nog belangrijke berichten gemist hebt van vrienden / mensen die je ooit ontmoet hebt en om onverklaarbare reden op Facebook hebt toegevoegd. Maar dan moet het belangrijkste nog komen: de dagelijkse dosis ochtendcafeïne naar binnen werken.

Voor sommigen is het geloof in de noodzaak van een kop koffie om de dag te kunnen starten zo groot, dat ze al rennen naar hun achttiende-eeuwse percolator - gekocht op die énige vlooienmarkt in Zanzibar - nog voordat de bovenste knoopjes van het spijkeroverhemd en de skinny jeans dicht zijn. Maar dat is helemaal niet nodig, vertelt Youtube-kanaal AsapSCIENCE. Ook zonder koffie kun je opgewekt je plusminus zestien wakkere uren tegemoet gaan.

Hup, gelijk die gordijnen open! Van licht gaat je lichaam minder melatonine produceren, een stof die je slaperig maakt. Eindig je douchebeurt vervolgens met een flinke straal koud water. Door de schok van de lage temperatuur, krijgt je metabolisme een soort van kickstart. En er worden delen van je brein geactiveerd die je gevoel van wakkerheid regelen.

Zo geeft AsapSCIENCE nog vijf tips. Misschien dat jij je koffie-inname er wat door weet te verminderen. Hoe meer koffie je drinkt, hoe groter de gewenning aan cafeïne, waardoor je nog meer moet gaan drinken om het effect te voelen. En dat kan uiteindelijk ongezond zijn.

Niet iedereen zal even blij zijn met verminderde koffieconsumptie. Nu drinken wij Nederlanders gemiddeld 3,1 koppen koffie per dag en zijn daarmee grootverbruikers in Europa. Niet zo gek dat de hippe koffietentjes hier nog bijna sneller dan Nutella-paleizen uit de grond schieten.