Ebru Umar mag Turkije nog niet verlaten

Er zijn twee nieuwe aanklachten tegen de columniste ingediend. Umar heeft ‘landarrest’ en moet zich twee keer per week melden bij de politie.

Metro-columniste Ebru Umar zit op een terras achter haar laptop, de dag na haar vrijlating. Ze mag Turkije voorlopig niet verlaten.
Metro-columniste Ebru Umar zit op een terras achter haar laptop, de dag na haar vrijlating. Ze mag Turkije voorlopig niet verlaten. ANP

De Nederlandse columniste Ebru Umar mag Turkije nog niet uit. Dat meldt ze zelf op Twitter. De columniste heeft ‘landarrest’ en moet zich twee keer in de week bij de politie melden. Er zijn twee nieuwe aanklachten ingediend tegen de columniste, meldt Metro.

Twitter avatar umarebru Ebru Umar Timeline. Ik zit nog even in Turkije hoor. En dank je wel voor de cartoon @lindazoon jammer dat je niet naar T komt. https://t.co/mZNJJczGzX

Volgens Metro, de krant waarvoor Umar columns schrijft, wordt het Umar verweten dat ze zich in zowel tekst als beeld negatief heeft uitgelaten over het beleid van de Turkse president Recep Erdogan, Turkije en de islam.

De nieuwe aanklachten ingediend vanwege een Skype-interview en een illustratie. In het Skype-interview met De Telegraaf haalde ze passages uit haar Metro-column aan. De illustratie (zie tweet hieronder), waarop Umar is afgebeeld met een loden bal aan haar voet, wordt haar ook verweten. Op de verdenking van ‘belediging’ van de president staat in Turkije één tot vier jaar celstraf.

Twitter avatar umarebru Ebru Umar Nou @lindazoon ik denk dat jij je vakantie maar in Nederland moet houden #MAGNIET https://t.co/g8BSjKNKrW

De columniste reageerde donderdagmiddag op de nieuwe aanklachten door tweets met daarop de e-mailadressen vanwaar ‘geklikt’ is, te plaatsen. Nu.nl meldt dat de aanklacht over de illustratie in Turkije is gekomen door een inwoner van Rotterdam.

De columniste werd vorige week zaterdag opgepakt omdat ze via Twitter kritiek uitte op de Turkse president Recep Erdogan. Umar zelf vermoedt dat ze is gearresteerd vanwege twee tweets, waarin ze kritiek uit op Erdogan. Via Twitter en de media ThePostOnline en Metro, waarvoor ze columns schrijft, hield de Nederlandse bij wat er met haar gebeurde.

Vaker kritisch op Turkije

Umar is vaak kritisch op Turkije en president Erdogan. In juli 2013 schreef ze satirisch over de manier waarop in Turkije de ramadan gevierd wordt. Naar aanleiding van die column ontving ze honderden beledigingen en bedreigingen, vooral via Twitter.

In een gesprek met NRC vertelde Umar dat de Nederlandse staat een ‘risicoprofiel’ heeft gemaakt van haar. In een persoonlijk gesprek met premier Mark Rutte (VVD) beloofde ze zich coöperatief op te stellen als beveiliging nodig is. Ze vindt het moeilijk om die beveiliging te accepteren.

„Ik denk dat degenen die dit op hun geweten hebben het gewéldig vinden dat ik beveiligd zou moeten worden. Er is geen grotere vrijheidsberoving dan beveiliging.”