Opinie

De Thuiskok: Meringuetaart

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Meringues willen de gemiddelde kok nog wel eens de stuipen op het lijf jagen. Het stijfkloppen van de eiwitten, het laten drogen van het suikerschuim, het kan gemakkelijk fout gaan bij dit gerecht. Elke Bücheler, de auteur van Van tuin tot taart, heeft een tip: laat de eiwitten eerst op kamertemperatuur komen, dan klop je ze gemakkelijker stijf. Vervolgens kun je er heerlijke taarten mee maken, zoals deze met fruit en bloemen.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot ze stijf beginnen te worden. Voeg de suiker langzaam toe. Klop het geheel tot een dikke glanzende massa, zodat je ‘pieken’ kunt trekken. Klop de maizena en het citroensap erdoorheen. Teken de omtrek van een dinerbord op bakpapier en spuit of schep de meringue hierop. Laat de meringue op 80-90 graden 3 tot 4 uur in de oven drogen (of ca. 1½ uur op 120 graden). Klop de slagroom met Klop-Fix en vanillesuiker stijf. Strijk de slagroom vlak voor het opdienen op de meringue en leg de vruchten erbovenop. Steek bloemetjes en vlinders uit de fondant en rangschik deze op de taart. Versier de taart met de bloesems van de Oost-Indische kers en met losse bloesemblaadjes van de goudsbloem. Zet een paar verse muntblaadjes op en om de taart.