Al-Qaeda trekt zich terug uit twee Jemenitische steden

De terugtrekking is vrijwillig. Eind april werd Al-Qaeda met geweld verjaagd uit hun belangrijkste bolwerk in Zuid-Jemen.

Schade na de herovering op Al-Qaeda van Mukalla eind april.
Schade na de herovering op Al-Qaeda van Mukalla eind april. Foto Reuters

Rebellen van Al-Qaeda verlaten twee steden in het zuiden van Jemen. Ze zouden vrijwillig vertrekken, meldt persbureau Reuters, na onderhandelingen met plaatselijke stamhoofden. Volgens plaatselijke getuigen zijn tientallen strijders inmiddels vertrokken uit de steden Zinjibar en Jaar in de provincie Abyan. De steden liggen in de buurt bij Aden, de facto de hoofdstad van de door de internationale gemeenschap erkende Jemenitische regering.

De vrijwillige terugtrekking komt bijna twee weken nadat de zuidelijke havenstad Mukalla met geweld werd terugveroverd op Al-Qaeda. Dat gebeurde met een actie van het regeringsleger van Jemen in samenwerking met de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Mukalla was het belangrijkste Al-Qaeda-bolwerk in Jemen. Met inkomsten uit de haven wist de terreurbeweging per dag zo’n 2 miljoen dollar binnen te halen. Daarmee was het de belangrijkste inkomstenbron voor Al-Qaeda.

Na het begin van de Jemenitische burgeroorlog in 2015, lieten de Jemenitische regering en de coalitie Al-Qaeda relatief met rust. Men was vooral bezig met de strijd tegen de shi’itische Houthi-rebellen. Zij veroverden onder meer de hoofdstad Sana’a. Al-Qaeda profiteerde van het machtsvacuüm in het zuiden en veroverde zeshonderd kilometer kustgebied. Met de herovering van Mukalla is de strijd van de internationale coalitie voor het eerst ook tegen Al-Qaeda losgebarsten.