Wereldclub versus volksclub: de Madrileense derby

Madrid mag zich de voetbalhoofdstad van Europa noemen. Net als twee jaar geleden eindigt de Champions League in een finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid. Wereldclub versus volksclub. In 2014 won Real Madrid in Lissabon na verlengingen voor de tiende keer de belangrijkste Europese beker. Atlético Madrid veroverde die hoofdprijs nog nooit en is op 28 mei in Milaan uit op sportieve revanche.

In de halve finales van de Champions League schakelden de Madrileense topclubs het Engelse Manchester City en het Duitse Bayern München uit. Real Madrid had op woensdagavond aan een van richting veranderd schot van Gareth Bale genoeg om ten koste van City de eindstrijd te bereiken. Atlético Madrid ging een dag eerder met 2-1 ten onder tegen Bayern maar haalde de finale op basis van een 1-0 overwinning thuis.

Real is altijd in alles grootser geweest dan Atlético dat misschien wel op meer sympathie kan rekenen van het gewone volk. Zo is Atlético aanvankelijk ook de lieveling van het Franco regime, maar ook de dictator ziet in dat Real Madrid wereldwijd meer uitstraling heeft. Hij haalt de beste spelers om zijn macht te tonen. Real heeft nog altijd de naam van de club die bij koninklijk huis en regering een streepje voor heeft.

Real Madrid-Atlético Madrid is de rijke grootmacht tegen de arbeidersclub. De twee clubs zijn elkaars grote rivalen in een stad die verder nog door de buurtclubs Rayo Vallecano en Getafe wordt vertegenwoordigd in de Primera División. Real Madrid haalde vorig seizoen 577 euro aan inkomsten binnen, terwijl Atlético Madrid het moest doen met 187 miljoen euro. Beide clubs kampen nog altijd met hoge schulden. Zo is Atlético ieder seizoen bijna verplicht de beste spelers te verkopen.

De derby is een strijd tussen wereldsterren en vechtvoetballers. Beide clubs staan onder leiding van een populaire oud-speler. De Fransman Zinédine Zidane staat bij Real Madrid voor technisch verzorgd en aanvallend voetbal. In een paar maanden tijd wist zijn elftal een crisissfeer weg te spelen met het bereiken van de finale. Bij Atlético Madrid is de Argentijn Diego Simeone de architect van een ploeg die vooral met het hart speelt. Met beperkte middelen én goede scouts speelt hij nu structureel in de Europese top.

De eerste ontmoeting in een reeks van meer dan 260 duels werd in 1906 gespeeld. Iedere stadsderby heeft een eigen verhaal. Zo’n twintig spelers onder wie Luis Aragonés, Juanito, Hugo Sánchez en Bernd Schuster spelen in shirts van beide Madrileense clubs. Atlético behaalt in 1950 en 1985 klinkende zeges in het Bernabeú: 6-3 en 4-0. Daar stelt Real Madrid in de seizoenen 1958/1959 en 1983/1984 twee overwinningen van 5-0 tegenover.

Real Madrid is aan het begin van de de 21ste eeuw onverslaanbaar voor Atlético Madrid. ‘De Koninklijke’ bleef tussen 1999 en 2013 maar liefst 25 duels ongeslagen tegen ‘De matrasverkopers’. Maar onder leiding van Simeone zijn de rollen omgedraaid. Na de verloren finale in de Champions League van 2014 is Atlético Madrid nu dé angstgegner voor Real Madrid. Van de laatste tien duels wist Real Madrid er slechts één te winnen. Het laatste competitieduel in Estadio Santiago Bernbéu eindigde in een 1-0 zege voor Atlético Madrid door een treffer van Antoine Griezmann.

Winst in een stadsderby kon voor Atlético Madrid in het verleden een verloren seizoen in één klap goedmaken. Maar die tijd is voorbij. Na twee verloren Europese finales (in 1974 ging Atlétco ten onder tegen Bayern) hunkert de club naar een Europees succes. De club moest het in 2010 en 2012 nog doen winst van de Europa League. Een troostprijs in het topvoetbal.

Real Madrid kan dit seizoen goedmaken als het de elfde Champions League in de clubgeschiedenis wint. Real Madrid won tussen 1956 en 1960 vijf Europa Cups voor landskampioenen op rij. De club wil nu met Ronaldo, Bale en Benzema net als in de jaren vijftig met Di Stéfano, Gento en Puskas een succesvolle greep naar de macht doen en voor de tweede keer in drie jaar de hoofdprijs winnen. Eén ding is zeker de Champions League komt van Milaan terug naar Madrid op 28 mei.