Economie

Zuid-Korea en Iran gaan handel oppakken

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye bezocht afgelopen dagen Teheran om te spreken over de handelsrelaties. Die gesprekken verliepen duidelijk in prima sfeer, er kwam overeenstemming over 37 miljard dollar aan gezamenlijke projecten, meldt de Nikkei Asian Review.

Vooral op het gebied van infrastructuur werden door de Koreanen grote stappen gezet. Treinfabrikanten uit het oost-Aziatische land gaan waarschijnlijk een railverbinding in Iran aanleggen. Tegelijkertijd wil Iran weer olie en gas gaan leveren aan Zuid-Korea dat zelf geen natuurlijke hulpbronnen heeft.

Park is niet de eerste Aziatische leider die Iran bezoekt na het atoomakkoord. Eerder kwam de Chinese president Xi Jinping al op de thee in Teheran, de Japanse premier Shinzo Abe zou komende maanden langs willen gaan.

Aziaten sparen flink, Latino’s laten het breed hangen

Hoe gaan inwoners van nieuwe economieën met hun geld om, vroeg het IMF zich af. Wat blijkt? Aziaten zijn geweldige spaarders, schrijft de Financial Times.

Aziaten zetten gemiddeld 41,5 procent van hun inkomen op een spaarrekening. Interessant daarbij is dat het daarbij niet uitmaakt of je naar arme Aziatische landen Bangladesh en Vietnam kijkt, of naar rijke landen als Singapore en Taiwan.

In Latijns-Amerikaanse landen is men juist veel minder georiënteerd op sparen. De Latino’s zetten volgens de IMF-studie gemiddeld 17,6 procent van hun geld apart.

China gaat waardepapier beter checken

Fraude met waardepapieren noopt de Chinese financiele toezichthouder ertoe strikter te gaan letten op de handel in deze documenten met een hoge waarde, schrijft de South China Morning Post.

De toezichthouder wil dat banken precies uitzoeken hoe bezitters van waardepapieren aan hun geld komen, nadat fraude aan het licht kwam. Zo stalen twee medewerkers van de Agricultural Bank of China voor meer dan een half miljard euro aan waardepapieren uit de kluis. Toen de bank maanden later eens ging kijken bleek het waardepapier vervangen door oude kranten.

Hoe groot de problemen precies zijn blijkt moeilijk vast te stellen, maar dat banken meer op de regels moeten gaan zitten is voor analisten wel duidelijk.