‘Ze proberen ons steeds met de naziknuppel dood te slaan’

Beatrix von Storch, vicevoorzitter Alternative für Deutschland De aanhang van de rechts-nationalistische partij AfD groeit. Von Storch zegt: de islam hoort niet bij Duitsland.

Beatrix von Storch, hier zaterdag op het partijcongres van de AfD in Stuttgart, is een van de meest omstreden politici van de AfD.
Beatrix von Storch, hier zaterdag op het partijcongres van de AfD in Stuttgart, is een van de meest omstreden politici van de AfD. Foto Philipp Guelland/AFP

‘Het begint tot steeds meer mensen door te dringen”, zegt Beatrix von Storch, vicevoorzitter van de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland. „De AfD is niet alleen in het hart van de Duitse politiek aangekomen, de AfD zal daar ook blijven.”

De drie jaar oude partij is in een overwinningsroes sinds ze in maart verrassend sterk uit de bus kwam bij verkiezingen in drie deelstaten. In Saksen-Anhalt kreeg ze zelfs een kwart van alle stemmen. Dit weekeinde stelde het ledencongres een beginselprogramma vast, met daarin onder meer de zin: de islam hoort niet bij Duitsland.

Von Storch (44) is een van de meest omstreden AfD’ers. De Europarlementariër is scherp, fel, aanvallend – en een spraakwaterval. Dat blijkt ook als ze in haar kantoor in Berlijn een interview geeft over de AfD, het politieke klimaat in Duitsland en bondskanselier Angela Merkel – voor wie ze geen goed woord over heeft.

Merkel heeft net gezegd dat haar partij het debat met de AfD „zonder schuim om de mond” moet aangaan. Wil Von Storch zo’n debat ook? „Wij hebben nooit schuim om de mond, maar altijd argumenten gebruikt. Maar we moeten ons door een muur van geweld een weg banen om te kunnen meepraten. Men probeert te verhinderen dat we vergaderingen houden – met demonstraties, brandende autobanden, rellen, door met uitwerpselen te gooien. Het zijn pogingen ons uit te sluiten van het democratische gesprek. Niemand hoeft het met ons eens te zijn, maar laat ons onze mening uitspreken. En laat de kiezer dan beslissen.

„Maar ze proberen ons steeds met de naziknuppel dood te slaan. Als je in Duitsland iemand als nazi stigmatiseert, hoef je het niet meer over zijn argumenten te hebben. Maar die truc werkt bij ons niet meer: de problemen zijn te groot en te zichtbaar. De mensen willen dat de problemen worden opgelost, ze accepteren niet meer dat degenen die ze aankaarten als nazi’s worden weggezet.”

Von Storch vindt dat er in de Bondsdag geen echte oppositie is. „Het gat dat Merkel heeft laten vallen door naar links op te schuiven is zó groot, dat het niet zonder gevolgen kon blijven. Alle partijen zijn het nu in grote lijnen met elkaar eens. Eens dat er geen bovengrenzen voor asielzoekers moeten komen. Dat de euro behouden moet blijven. Dat nationale staten niet verdedigd hoeven te worden. En dat de burger over al deze vragen niet direct mag beslissen. De AfD heeft over al deze punten een alternatieve opvatting.”

Kunnen moslims als het aan u ligt hier hun geloof nog wel belijden?

„Absoluut. Als we zeggen: ‘De islam hoort niet bij Duitsland’, doelen we op de islam in brede zin. Die is politiek en heeft de ambitie onze maatschappij, onze cultuur en ons strafrecht te veranderen en de sharia in te voeren. In die zin is de islam een politieke ideologie, en die wijzen wij scherp af. Maar dat staat los van het persoonlijk beleefde geloof van een individu. Overigens heeft [fractievoorzitter van de CDU/CSU] Volker Kauder in 2012 ook al gezegd dat de islam niet bij Duitsland hoort.”

De voorman van de Centrale Raad van Joden in Duitsland verwijt de AfD een „godsdienstvijandige houding”.

„Ik denk dat hij ons programma niet heeft gelezen. Op geen enkele manier willen wij het belijden van godsdiensten verhinderen.”

Maar de AfD wil joden en moslims de rituele slacht verbieden.

„Ja, maar dat is het enige. Vanwege de dierenrechten. Je moet altijd aan afweging maakte tussen verschillende grondrechten.”

Dan beieren er opeens kerkklokken – de beltoon van haar mobieltje. Het telefoongesprek gaat erover dat dit weekeinde op een linkse website een gelekte of gehackte lijst is gepubliceerd met de namen, adressen, telefoonnummers en geboortedata van alle congresgangers. „Mensen krijgen dreigtelefoontjes, pakketjes bezorgd die ze niet besteld hebben, spam via WhatsApp. Toen mijn adres een keer zo bekend werd gemaakt, is de volgende dag mijn auto in brand gestoken.”

Is de AfD een revolutionaire partij? Ze bepleit „een ander Duitsland”.

„Je kunt ook zeggen: juist de CDU en de Groenen willen een ander Duitsland. Zij willen immigratie zonder bovengrens, zij willen dat we ons aanpassen aan de immigranten en onze waarden opgeven. De bisschop van Essen zegt: we zullen onze manier van leven moeten veranderen. Wij willen dat níét. Wij willen onze soevereiniteit niet opgeven.

„We staan positief tegenover de Europese Unie – maar dan als een bond van soevereine staten. We vinden dat landen zélf moeten kunnen bepalen of ze het Oekraïneverdrag afwijzen. We vinden dat landen zich niet in elkaars kwesties moeten mengen – wat Merkel zo graag doet.”

Klopt het dat u heeft gezegd dat Duitse grenswachten zo nodig op vluchtelingen moeten schieten?

„Ik heb gezegd: we hebben het gebruik van vuurwapens helemaal niet nodig om onze grenzen te bewaken. Dat zie je bij onze buren die hun grenzen hebben gesloten. ”

Dus u bent door alle media verkeerd geciteerd?

„Ik heb nooit gezegd dat ik op mensen wil schieten. Ik heb erop gewezen dat een Duitse wet de inzet van wapens door grenswachten regelt.”