Handelsverdrag EU en Japan dichterbij

In de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag tussen de Japan en de Europese Unie is vooruitgang geboekt. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft er vertrouwen in dat de deal nog dit jaar kan worden gesloten. De Japanse premier Shinzo Abe zei dinsdag in Brussel dat een akkoord met hard werk snel mogelijk is. EU-president Donald Tusk wees erop dat politieke wil noodzakelijk is. Sinds 2012 waren er zestien onderhandelingsrondes, maar tarievenkwesties en andere handelsbarrières bleken moeilijke hordes om te nemen. Vorig jaar zeiden de leiders nog dat het akkoord eind 2015 mogelijk was. Sommige EU-lidstaten zijn bezorgd voor de gevolgen voor met name hun auto-industrie. Japan is na China in omvang de tweede handelspartner van de EU in Azië. (ANP)