In beeld

Waarom stonden zij op de Dam?

Wat beweegt mensen om aanwezig te zijn bij de Dodenherdenking op de Dam? We vroegen een paar aanwezigen naar hun motief. Is de een een toevallige passant, daar staat een ander uit nieuwsgierigheid op de Dam. En weer een ander is juist bewust aan het herdenken, met de bevoorrechte positie die we met onze vrijheid in Nederland hebben in het achterhoofd.
18:19 uur, er is nog tijd om selfies te maken op de Dam voor de herdenking.
Foto: Tammy van Nerum
Margo Reijmers, 61 jaar, zit hier al vanaf 18:00 uur. Het is de eerste keer dat ze aanwezig is bij de herdenking op de Dam. Ze is dit jaar gegaan omdat haar vriend heel graag wilde. "Ik ben geboren en getogen in Amsterdam, het is toch vreemd dat ik er nooit bij geweest ben", vindt Reijmers. "Maar sinds ik verhuisd ben (buiten Amsterdam) kom ik steeds vaker terug voor dit soort dingen." Ze verwacht dat het moment waarin de Last Post wordt ingezet heel mooi gaat zijn.
Foto: Tammy van Nerum
Kurt en Elke Jorgensen, 70 en 71 jaar oud uit Odense, Denemarken. "We liepen langs de Dam vandaag en zagen dat ze aan het opbouwen waren. In het hotel lazen we een uitleg over de 2 minuten stilte, dus besloten we hierheen te gaan om te zien wat het allemaal inhoudt." Kurt: "In Denemarken hebben wij dit niet zo groots, maar sommige mensen plaatsen op 4 mei wel kaarsen in de vensterbanken ter herdenking." Hij hoopt vredige en blije mensen te zien. "Het is heel belangrijk gezien de recente gebeurtenissen. Deze herdenking leert ons misschien wel om oorlogen te voorkomen."
Foto: Tammy van Nerum
Daniël Floor, 20 jaar, is een student en woont twee jaar in Amsterdam. "Het is de derde herdenking die ik bijwoon, maar de eerste keer was ik nog een kind en als toerist in Amsterdam." Daniël woont in de buurt van de Dam. "Ik vind het wel goed om massaal de doden te herdenken. Met z'n alle het Wilhelmus zingen doet mij gewoon goed."
Foto: Tammy van Nerum
Eoin (26) en zijn moeder Roisin (51) komen beiden uit Dublin, Ierland. Eoin woont al ruim anderhalf jaar in Amsterdam voor studie en werk en wilde zijn moeder graag de herdenking laten zien. "Wij zijn objectief aan het observeren", aldus Eoin. Hij heeft er een dubbel gevoel over: "Het is moeilijk. Op dit moment zijn alle tekenen van genocide zichtbaar in Syrië. Op dit moment worden daar mensen vermoord. Ik begrijp niet hoe je dan een herdenking kan houden over iets wat nu nog steeds speelt. Het voelt een beetje ironisch." Hij sluit af met: "Ik ben kritisch, maar op hetzelfde moment denk ik dat het erg belangrijk is om hier te zijn en te herdenken."
Foto: Tammy van Nerum
Kees (69) staat al op de Dam vanaf 17:45 uur. Het is zijn eerste keer; hij keek altijd naar de herdenking op tv. Toevallig moest hij vandaag naar Het Concertgebouw. "Vandaar dat ik hier sta, het is tijdvulling. Ik moet kwart over 9 bij het concert zijn. Ik ben dus veel te vroeg. Nu pik ik dit nog even mee." Kees gaat naar het Concert van Juul Schelvis: "Maar die is overleden, dus nu gaat het concert nog wel door, maar dan anders."
Foto: Tammy van Nerum
Een meisje in een tutu tussen het publiek.
Foto: Tammy van Nerum
Marnix Beekmans (58) jaar en Marlies de Visser (57). "Wij staan hier om te gedenken, zeker in deze tijd is dat belangrijk. We staan hier ook om het belang van vrijheid te benadrukken." Volgens Beekmans realiseren Nederlanders zich niet hoeveel vrijheden wij hebben. "Nederland is een soort enclave in de wereld waar het vrije woord vrij baan heeft. Buiten de landsgrenzen merk je hoe uniek dit is. Je merkt ook dat de omgeving (landen met minder vrijheden) steeds dichterbij komt en dat vrijheden worden afgenomen." Beekmans en De Visser vinden het heel bijzonder om straks twee minuten stil te zijn met zoveel mensen om zich heen. Ze zeggen dat het impact heeft. Het is hun eerste keer op de Dam.
Foto: Tammy van Nerum
Christian (38) en Manuela (37) komen uit Sankt Gallen, Zwitserland. Het is hun eerste keer bij de herdenking en ze hebben eigenlijk geen idee wat er gebeurt. Ze weten wel dat ze straks stil moeten zijn.
Foto: Tammy van Nerum
Teo Georgoulis (36) komt uit Athene in Griekenland. Hij staat op de Dam omdat hij van mening is dat wij iets moeten terugbetalen aan alle mensen die hun leven verloren voor de vrede. Iets waar wij nu nog steeds van kunnen genieten. "Ik woon hier al vier jaar. Dit is de eerste keer dat ik aanwezig ben op de Dam tijdens de herdenking. Ik denk dat het een belangrijk event is." Georgoulis heeft geen verwachtingen van de dag: "Wij moeten hier staan zodat zij (de doden) niet vergeten worden en zodat wij onthouden wat belangrijk is. Wij moeten hier staan om ons te realiseren hoe de dingen uit het verleden ons land en ons geluk nu heeft gevormd."
Foto: Tammy van Nerum
Hans Francken is 60 jaar en komt uit Enschede. Hij combineert de herdenking met een paar dagen er tussenuit. Hij wilde het graag een keer meemaken. "Ik heb niet echt verwachtingen van vandaag, behalve dit dus een keer live mee te maken." Francken staat hier voor de algemene vrijheid. "Thuis heb ik veel oorlogsverhalen gehoord van mijn ouders. Mijn moeder is 91 en heeft als klein meisje de bombardementen meegemaakt. Het komt vaak bij haar naar boven. Ik sta hier dus ook een beetje voor haar."
Foto: Tammy van Nerum
Pablo (34) jaar en Vanesa (35) komen uit Argentinië. Ze hebben in de ochtend een gratis tour gedaan en werden toen geattendeerd op de Dodenherdenking. "We waren nieuwsgierig naar hoe Nederland de doden herdenkt. Het is goed om hier te zijn. Het gaat tenslotte om vrijheid."
Foto: Tammy van Nerum