Wapenstilstand Syrië uitgebreid naar Aleppo

De tijdelijke wapenstilstand gold alleen voor de provincie Latakia en de voorsteden van Damascus.

Dinsdag kwamen kwamen er nog drie mensen om bij een luchtaanval in Aleppo.
Dinsdag kwamen kwamen er nog drie mensen om bij een luchtaanval in Aleppo. Foto George Ourfallian / AFP

Een vorige week gesloten ‘regeling van stilte’ in de Syrische provincie Latakia en de hoofdstad Damascus wordt uitgebreid naar Aleppo. Persbureau Reuters meldt
op basis van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Amerika met Rusland een akkoord daarover heeft bereikt waarin ook staat dat er een scherper toezicht komt op het stand in stand houden ervan.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dinsdagavond al te hopen aan te kunnen kondigen dat er ook een wapenstilstand zou gaan gelden in de grootste stad van Syrië. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het nu zaak dat Rusland zorgt dat de Syrische president Assad zich aan de afspraken houdt. De VS letten er dan op hun beurt op dat ook de Syrische oppositie het bestand niet schendt.

Kort na de deal tussen de VS en Rusland liet het Syrische leger weten dat vanaf donderdagochtend in Aleppo een ‘regeling van stilte’ is. De regeling zal voor een periode van 48 uur gelden. Opvallend is dat volgens de Amerikanen de wapenstilstand woensdag vanaf 12.01 lokale tijd is ingegaan. Waarom het Syrische leger dit pas donderdag doet, wordt door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitgezocht.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten liet woensdagmiddag weten dat er de afgelopen 24 uur bij gevechten in Aleppo zeker tientallen doden zijn gevallen. Het zou gaan om de hevigste gevechten in een jaar tijd, zo meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.