VN: Nederland na Luxemburg grootste in belastingontwijking

Nederland wordt door belastingontwijkers gretig gebruikt om geld doorheen te laten stromen. Dat blijkt uit een onderzoek naar wereldwijde geldstromen in 2015 dat VN-organisatie UNCTAD dinsdag heeft gepubliceerd.

De VN-organisatie kijkt naar hoeveel geld er stroomt door ‘SPE's’, een soort brievenbusbedrijven. Het zijn vennootschappen die weinig tot geen connectie hebben met de reële economie en die gebruikt worden voor allerlei financiële constructies. Te denken valt aan een internationale constructie van brievenbusbedrijven om bedrijfsleningen via de meest fiscaal aantrekkelijke landen te laten stromen en zo de meeste belastingaftrek te genereren. Of aan een vennootschap om royalty’s doorheen te laten lopen.

Naar Nederlandse brievenbusbedrijven stroomde in het derde kwartaal van 2015 volgens UNCTAD 148 miljard dollar. Daarmee staat Nederland op de tweede plaats achter Luxemburg.

Nederland prijkt met 154,6 miljard dollar wel bovenaan de lijst van landen waar vandaan de meeste buitenlandse investeringen worden gedaan. Buitenlandse investeringen zijn niet slecht, maar duiden op belastingontwijking als ze niet in verhouding staan tot de eigen economie zoals bij Nederland het geval is.

UNCTAD constateert daarnaast dat er veel verbanden zijn tussen de geldstromen in Luxemburg en Nederland. Dat wijst volgens de VN-organisatie op „dichte en complexe netwerken” waarbij geld „snel heen en weer stroomt in reactie op financieringsbehoeften en belastingplanning”.

De cijfers liggen gevoelig omdat Nederland niet de reputatie van belastingparadijs wil hebben. Belastingontwijking ligt onder een vergrootglas vanwege de Panama Papers en multinationals zoals Starbucks

Wat dat betreft is er ook goed nieuws te vinden in het VN-rapport. UNCTAD constateert dat er in het vierde kwartaal weer veel geld wegstroomde uit Nederland. De organisatie koppelt dat aan de invoering van strengere regels in Nederland zoals nieuwe regels voor groepsfinanciering van bedrijven en informatie-uitwisseling met andere belastingautoriteiten.