Verkering met je collega, mag dat?

Ontslag Veel werknemers vinden liefde op kantoor. Soms is dat in strijd met gedragscodes.

Illustratie Tomas Schats

Het zal je maar gebeuren: je wordt hopeloos verliefd op een collega, maar het mag niet van de baas. Dan is het kiezen: je relatie, of je baan. Het gebeurde Darren Huston, topman van Booking.com, afgelopen week. Nadat bekend werd dat Huston een ‘ontoelaatbare’ relatie had met een medewerkster op het hoofdkantoor in Amsterdam, moest hij vertrekken. De relatie was ‘tegenstrijdig met de gedragscode’.

Inmiddels heeft zeker een kwart van de bedrijven in de Verenigde Staten zo’n gedragscode. In Nederland schatte adviesbureau KPMG het aantal gedragscodes voor kantoorrelaties in 2008 op een vijfde van alle bedrijven. In de meeste gevallen moet die gedragscode voorkomen dat een liefdesrelatie negatieve gevolgen heeft voor de werkgever. Dit houdt vaak een meldplicht in, of een vaste regeling waarbij een van beide werknemers overgeplaatst wordt naar een andere afdeling. Maar een volledig ontslag? Dat gaat wel érg ver.

‘Werk is werk, die relatie laat je maar thuis’

„Het is zelfs niet meer van deze tijd”, vindt Ria Harmelink, journalist en schrijver van het boek Seks op het werk. Alles over liefde en relaties tussen 9 en 5. In het boek, dat drie jaar geleden verscheen, pleit Harmelink voor meer gedragscodes omtrent kantoorliefdes. „Maar het doel van die codes moet zijn het taboe te doorbreken, niet te vergroten.” Een ontslag hoort er daarom zeker niet bij, vindt ze. Welke afspraken je dan wel moet maken? „Werk is werk, die relatie laat je maar thuis”, zegt Harmelink. „Met heldere afspraken schep je duidelijkheid. Je vraagt een professionele omgang van je werknemers, en begrip van werkgevers. Dát werkt.”

Volgens de meest recente cijfers van het CBS heeft ongeveer 4 procent van de werknemers in Nederland inmiddels een vaste relatie op het werk. Uit een onderzoek van vacaturewebsite Jobbird.com uit 2015 bleek echter dat een op de drie werknemers wel eens ‘iets’ (van flirten tot een relatie) met een collega heeft gedaan. Een taboe? Het lijkt er wel op.

Harmelink: „Tijdens mijn onderzoek merkte ik dat hoe groter het team was, des te meer relaties er ontstonden. We zitten niet meer 40 jaar met dezelfde collega op een kamer. Het aantal zelfstandigen groeit, en teams worden diverser. We zien simpelweg meer gezichten voorbij komen, dat vraagt om een eigentijdse aanpak.”