Veevoerbedrijf rondt met beursgang transformatie af

ForFarmers zet met een beursgang de laatste stap in de overgang naar internationaal bedrijf.

ForFarmers zet 2,2 miljard euro om. Foto Istock

ForFarmers, naar eigen zeggen Europees marktleider in veevoer, krijgt vanaf 24 mei een notering op de Amsterdamse beurs. Vorige maand stemden de aandeelhouders al bijna unaniem in met een beursgang van de voormalige coöperatie in Lochem.

De onderneming met 2.370 werknemers verkoopt per jaar 9,1 miljoen ton voer voor rundvee, paarden, varkens en pluimvee, en handelsproducten voor akker- en weidebouw. Vorig jaar bedroeg de omzet ruim 2,2 miljard euro. De winst was 50,7 miljoen euro.

De reden voor de beursgang is de internationale groei van het veevoerbedrijf. „Vroeger verkocht de coöperatie bijna al het veevoer aan haar leden”, zegt analist Joost de Rijk van zakenbank en vermogensbeheerder Kempen & Co. „Het bedrijf is hard gegroeid, ook buiten de Nederlandse grenzen. Nu heeft 85 procent van zijn klanten niets meer met de coöperatie te maken.”

De beursgang levert het bedrijf geen extra kapitaal op. Die vormt het sluitstuk van de overgang van een regionale naar een internationale veevoerfabrikant. In 2010 werden de aandelen in ForFarmers al gecertificeerd.

Sindsdien konden leden en externe partijen die verhandelen via een relatief gesloten platform. De gang naar de beurs betekent dat dit platform verhuist naar het Damrak.

Met de beursgang hoopt het bedrijf een bredere groep beleggers te bereiken en werknemers een kans te geven aandelen te kopen. Met dat doel kocht ForFarmers tot en met vorige week voor 385.000 euro certificaten van leden.

Een voorloper van ForFarmers werd in 1896 opgericht als Coöperatie Welbegrepen Eigenbelang om boeren te voorzien van goed veevoer voor een zo laag mogelijke prijs. In 2007 werd de coöperatie van de onderneming gescheiden. ForFarmers is nu voor 68,2 procent in handen van coöperatie FromFarmers, die 6.248 leden telt.