Tientallen doden Aleppo en gevechten in Ghouta

De bombardementen op de voorstad van Damascus volgden na het aflopen van het tijdelijke bestand.

Een Syriër uit een vluchtelingenkamp in het Griekse Idomeni vraagt aandacht voor het lot van zijn landgenoten in Syrië. Deze week zijn er in steden overal ter wereld demonstraties tegen de oorlog in Syrië. Foto Tobias Schwarz/ AFP

Bij gevechten in de Syrische stad Aleppo zijn sinds dinsdagochtend tientallen doden gevallen. Het gaat om de hevigste gevechten in een jaar tijd, zo meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten. In Ghouta, een voorstad van Damascus, werd vlak na het aflopen van de “regeling van stilte” gebombardeerd.

Deze tijdelijke wapenstand gold alleen voor de provincie Latakia en de voorsteden van Damascus. Dit akkoord, gesloten door Rusland en de Verenigde Staten, was niet onderschreven door de rebellen en niet van toepassing op Aleppo waar in de afgelopen dagen honderden doden zijn gevallen. Bij bombardementen op medische posten vielen zeker vijftig doden, onder wie een aantal artsen en verplegers.

Zeker twintig doden door artillerievuur

Het is nog onduidelijk of er ook slachtoffers zijn gevallen bij de luchtaanvallen op Ghouta. In deze voorstad van Damascus werd ook gevochten tussen rebellengroepen en het Syrische leger van president Assad. De jihadistische beweging Jaish al-Islam (het leger van de islam) is in dit gebied sterk vertegenwoordigd.

Door artillerievuur van jihadistische groepen vielen zeker twintig doden in Aleppo, onder wie vier kinderen. Ook raakten er tachtig mensen gewond, het Observatorium verwacht dat het dodental nog zal stijgen vanwege de vele ernstige gewonden.

Daarnaast kwamen er nog drie familieleden om bij een luchtaanval in een dorp ten noordwesten van Aleppo.

Wereldwijde demonstraties tegen oorlog in Syrië

Dinsdagavond nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin strijdende partijen bij conflicten, dit geldt niet alleen voor Syrië, worden opgeroepen medische faciliteiten en personeel te beschermen tegen aanvallen. Rusland liet verder weten zich in te spannen om de wapenstilstand uit te breiden naar Aleppo. Voorwaarde is dat rebellen gebieden in Aleppo verlaten waar jihadistische strijders aanwezig zijn.

Dat is volgens de Syrische oppositie zeer lastig te realiseren aangezien strijders van Al-Nusra, de aan Al-Qaeda gelieerde beweging, zich tussen de gewone bevolking bevinden.

In een groot aantal steden in de wereld worden deze week demonstraties gehouden tegen het aanhoudende geweld in Aleppo. Op dinsdagavond kwamen ongeveer driehonderd mensen bijeen op de Dam in Amsterdam.