Vlagverbod ontstemt Palestijnen (die niet meedoen)

Het Eurovisie Songfestival heeft ervoor gezorgd dat Zweden, het enige land in West-Europa met een Palestijnse ambassade, nu een boze Palestijnse ambassadeur heeft. In de reglementen van de organisatie staat dat negen vlaggen niet getoond mogen worden op het Songfestival, dat volgende week in Stockholm plaatsvindt.

Op de lijst die per ongeluk werd gepubliceerd, staat ook de Palestijnse vlag. De Palestijnse ambassadeur Hala Ode eist excuses van Eurovisie. „Waarom zou onze vlag verboden moeten worden?”, zei Ode in de Zweedse media.

Ook de vlaggen van de Islamitische Staat, Kosovo, de Krim, Transnistrië, Volksrepubliek Donetsk, Noord-Cyprus, Nagorno-Karabach en Baskenland mogen niet getoond worden.

Een woordvoerder van Eurovisie laat weten dat de regels niet zijn gemaakt om een bepaald gebied of territorium te benadelen, maar voor de veiligheid van het personeel en de bezoekers.

Op het Songfestival mogen geen politieke statements gemaakt worden. De vlaggen op de lijst zijn politiek gevoelig en kunnen onrust veroorzaken, luidt de redenering van Eurovisie en de European Broadcasting Union, de producent van de tv-uitzending.