Shell ziet winst halveren ondanks hogere productie

De lage olieprijs drukt de winst, terwijl de productie van Shell door de overname van BG hoger uitviel.

Foto: ANP / Jerry Lampen

Een lage olieprijs en tegenvallende resultaten in de raffinagesector hebben ervoor gezorgd dat de winst van Shell in het eerste drie maanden van dit jaar is gehalveerd. Zo maakte het oliebedrijf woensdag bekend. Waar in hetzelfde kwartaal een jaar geleden nog 3,7 miljard dollar werd verdiend, komt de winst dit jaar uit op 1,6 miljard dollar - een daling van 58 procent.

Het Brits-Nederlandse oliebedrijf zoekt de oorzaken van de winstdaling vooral in de lage olieprijs, die in januari een dieptepunt van 28 dollar per vat bereikte (Noordzeeolie). Hierdoor kon er niet geprofiteerd worden van de grote productiestijging die werd behaald dankzij de overname van BG. Per dag worden er 3,7 miljoen vaten geproduceerd, een stijging van 16 procent.

Overname BG

De overname van BG was met 54 miljard dollar de grootste in de geschiedenis van Shell. Door de inlijving van BG heeft Shell de relatieve schuldenpositie (de netto schuld als percentage het totale kapitaal) ook zien verslechteren. Waar die in het eerste kwartaal van 2015 nog 12,4 procent noteerde, was die in het afgelopen kwartaal 26,1 procent.