In beeld

Rutte wandelt met duimen omhoog door vluchtelingenkamp

Laat Mark Rutte in een menigte los en de premier van het Koninkrijk der Nederlanden transformeert in een joviale, zwaaiende en handenschuddende man onder het volk. En zo ging het dus dinsdagmiddag ook in het vluchtelingenkamp in Zuid-Libanon waar hij samen met minister Ploumen een bliksembezoek bracht.
Dinsdagmiddag bracht premier Rutte een bliksembezoek van enkele uren aan het vluchtelingenkamp in het dorp Ghaziyeh in Zuid-Libanon. Samen met minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) werd hij geinformeerd over de opvang van Syrische vluchtelingen en de impact van de Syriecrisis op Libanon.
ANP / Koen van Weel
Premier Mark Rutte bij een sportproject waarbij Libanese, Palestijnse en Syrische kinderen samen sporten.
ANP / Koen van Weel
Met eigen ogen het leed aanschouwen. Voor de minister voor Ontwikkelingssamenwerking is het haast routine. Dat geldt niet voor de premier. Voor iemand in zijn functie is een bezoek aan een vluchtelingenkamp een oefening in het laveren tussen het beeld van betrokkenheid tonen en ‘aapjes kijken’.
ANP / Koen van Weel
Op sociale media werd Rutte afgeschilderd als iemand die een bezoek bracht aan een toeristische attractie. Dat werd vooral veroorzaakt door zijn opmerking die een verslaggever van de Volkskrant uit zijn mond optekende. „Ik vind het zo leuk om in hun huisjes te kijken”, zei de premier. Een opmerking die direct ook tot kop boven het stuk verheven werd. Het bleek voldoende om tot een kleine twitterstorm te leiden waar Ruttes toon gehekeld werd.
ANP / Koen van Weel
Een joviale, zwaaiende en handenschuddende man onder het volk.
ANP / Koen van Weel
Premier Mark Rutte en minister-president Tammam Salam van Libanon tijdens een persconferentie.
ANP / Koen van Weel
„Hoi”, zegt Rutte tegen een klein jongetje voor een tent.
ANP / Koen van Weel
In één van die tenten waar hij, schoenen uit, in kleermakerszit een gesprek voert met enkele bewoners. Ze verkeerden in de veronderstelling dat Rutte uit Canada kwamen hen kwam helpen. De premier is onder de indruk. Van de vrouw die al 3,5 jaar in het kamp zit, naar Canada had gekund, maar toch heeft besloten te blijven omdat zij wil dat haar zoontje straks in Syrië kan opgroeien.
ANP / Koen van Weel
Nederland stelt de komende twee jaar 260 miljoen euro beschikbaar voor steun aan de buurlanden van Syrië waar zich vluchtelingen uit het land hebben gevestigd. Dit komt bovenop de 360 miljoen euro die Nederland al eerder aan de regio gaf.
ANP / Koen van Weel
Rutte en Ploumen (links) luisteren naar uitleg van een UNHCR-medewerker bij hun bezoek aan het vluchtlingenkamp in Zahrani.
Reuters / Ali Hashisho