Referendum aftreden Maduro lijkt aanstaande

De Venezolaanse president zei dat hij een referendum over zijn aftreden toestaat wanneer de 1,85 miljoen handtekeningen geldig zijn.

De Venezolaanse president Maduro tijdens zijn wekelijkse televisietoespraak Foto Reuters

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft dinsdag gezegd dat hij een referendum over zijn positie toestaat wanneer de 1,85 miljoen handtekeningen die de oppositie heeft ingebracht geldig zijn. De nationale kiescommissie gaat dit volgens AFP onderzoeken.

Maduro reageerde hiermee op het enorme succes van de Venezolaanse oppositie die er vorige week in slaagde om bijna twee miljoen mensen een petitie te laten ondertekenen voor een volksraadpleging om president Maduro uit zijn functie te zetten.

Nu nog vier miljoen handtekeningen verzamelen

De volgende stap in de procedure is om nog eens vier miljoen handtekeningen op te halen. Venezuela heeft 31 miljoen inwoners. Dat aantal is nodig om het referendum daadwerkelijk te laten plaatsvinden. Wanneer het lukt nog een vier miljoen handtekeningen te verzamelen, dan komt het referendum er ook, zo liet president Maduro dinsdag weten tijdens zijn wekelijkse televisietoespraak.

De Venezolaanse president, die al heel lang onder vuur ligt vanwege zijn autoritaire optreden en de economische crisis in het land, kijkt met vertrouwen vooruit naar het mogelijke referendum.

“We gaan de straten op, en ik vertrouw de Venezolaanse bevolking dat zij mij niet zullen afvallen”.

Jorge Rodriguez, de coördinator van de kiescommissie, liet weten dat ze vanaf woensdag de 1,85 miljoen handtekeningen op geldigheid controleren en dat ze dit binnen een paar dagen hebben afgerond.

Venezuela hield een keer eerder een referendum over de positie van de president. In 2004 mochten de inwoners stemmen of ze afwilden van Maduro’s voorganger, Hugo Chavez. Die volksraadpleging resulteerde in een overwinning van de voormalige president, die regeerde van 1999 tot 2013.

    • Huib de Zeeuw