Russisch, lesbisch en tóch pro-Poetin

In een reportage vertellen lesbiennes dat ze ondanks de strenge homowetten wel achter president Poetin staan.

Still uit reportage over de LGBT-gemeenschap in Moskou

Aan de vooravond van de Olympische Spelen in Sotsji maakte de Russische president Poetin geen goede sier door antihomowetgeving door het parlement te loodsen. Propaganda voor homoseksualiteit werd hierdoor strafbaar. In een aantal landen werd opgeroepen om de Spelen te boycotten.

Maar hoe kijkt de homogemeenschap in Rusland eigenlijk naar haar president? Journalist Francesa Ebel maakte een reportage binnen de LGBT-gemeenschap en ontdekte, zeer verrassend, dat president Poetin op steun kan rekenen.

Eens met verbod op homoparade

Hiermee is niet gezegd dat homo’s en lesbiennes het makkelijk hebben in Rusland. In het begin van haar reportage interviewt ze de haarstilist en designer Anton Mukhin. Hij werd heel zijn jeugd gepest; Anton heeft al zijn herinneringen uit zijn schooltijd “gewist”. Met zijn vader heeft hij geen contact en met zijn moeder kan hij niet over zijn privéleven praten. “Dat bestaat niet voor haar”.

Lesbiennes hebben het in Rusland iets makkelijker, zo vertelt een van hen in een club in Moskou op een speciaal LGBT-feest. “Meisjes zijn meisjes, jongens moeten man zijn”.

Het heeft dus alles te maken met de beeld waar mannen in Rusland aan moeten voldoen. En bijzonder genoeg lijken ook een aantal lesbiennes gevoelig voor deze gendertyperingen. Zo steunt de 29-jarige Yulia, die zich vanwege de de anti-homowetten niet vrij voelt in Moskou, president Poetin omdat hij “sterk en een duidelijke leider is”.

Ook Karina Krasavina, de organisator van het LGBT-feest, steunt Poetin. Ze vindt het goed dat het verboden is om een homoparade te houden in Rusland.

“Ik wil geen propaganda maken voor homoseksualiteit”

Zolang Poetin maar geen verbod instelt voor de kleinschalige LGBT-feesten in de Russische hoofdstad.

Lees ook de geschreven reportage van Francesa Ebel: “Young, Russian, gay and pro-Russian”.