Poep checken? Ouderwets!

Bij dieetonderzoek in het wild kijken natuuronderzoekers allang niet meer ouderwets naar de uitwerpselen van dieren. Vooral bij zeevogels spoelt men graag de maag voor een inkijkje wat betreft de laatst genoten zeebanketten. De net tevreden aan land teruggekeerde vogel wordt met lege maag weer teruggestuurd. Het is niet aardig, maar kan het kwaad? Nieuw-Zeelandse zoölogen hebben het uitgezocht bij de bedreigde geeloogpinguïns (Biological Conservation, april 2016). Van een enkel maagspoelinkje gaat een vogel niet achteruit. Bij véél gevallen van wetenschappelijke voedselroof in korte tijd begint het effect meetbaar te worden aan het gewicht. Vaak leeggepompte ouders hebben ook lichtere jongen. Maar als het aantal maagspoelingen beperkt blijft, heeft niemand er meetbaar last van.

    • Frans van der Helm