Openbaar aanklager wil onderzoek naar Rousseff

De Braziliaanse president zou een corruptieonderzoek naar staatsoliebedrijf Petrobas hebben belemmerd.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff tijdens de 1-mei demonstratie van de Internationale Dag van de Arbeid Foto Neslon Almeida/ AFP

De hoogste aanklager in Brazilië heeft het Hogergerechtshof gevraagd om een onderzoek naar de Braziliaanse president Dilma Rousseff. Zo meldt persbureau Reuters op basis van lokale media. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de president een corruptieonderzoek tegen het oliebedrijf Petrobras belemmerd.

Dit zou het einde kunnen betekenen van de steeds meer onder vuur liggende president. Anderhalve week geleden stemde een meerderheid in het parlement voor haar afzetting omdat ze de begrotingscijfers had gemanipuleerd.

Onderzoek naar meer dan vijftig politici

Rousseff heeft altijd ontkend dat ze betrokken is geweest bij het corruptieschandaal van Petrobras. Dit terwijl ze, voordat in 2010 president werd, zeven jaar lang voorzitter van de raad van commissarissen was van het oliebedrijf waar de Braziliaanse staat meerderheidsaandeelhouder van is.

De corruptie rondom Petrobras kwam in het voorjaar van 2014 naar buiten. De operatie ‘Lava-Jato’ (Wasstraat) begon met de arrestatie van een geldwisselaar en een ex-directeur. Zij onthulden dat er sprake was van opgeblazen contracten en witwaspraktijken. In februari van 2014 stapte de top van het oliebedrijf op. Volgens de aanklagers is er naar schatting 1,7 miljard euro uit de kas van Petrobras gebruikt om verkiezingscampagnes te financieren van belangrijke politici.

In de afgelopen anderhalf jaar werd het onderzoek uitgebreid naar meer dan vijftig politici. Openbaar aanklager wil ook een onderzoek naar oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. Hangende het onderzoek besloot Rousseff hem te benoemen tot stafchef waardoor vervolging lastiger wordt.