‘Ook Kasich gooit handdoek in de ring’

De laatste overgebleven tegenstander van Trump geeft later vanavond een persconferentie. Vannacht gaf Ted Cruz al de strijd op.

AP / John Minchillo

Het lijkt er sterk op dat Donald Trump de enige overgebleven Republikeinse kandidaat in de strijd om het Witte Huis is. Nadat Ted Cruz dinsdagnacht na de nederlaag in Indiana de strijd staakte, zou nu ook John Kasich zijn campagne stoppen, zo meldt NBC News.

Twitter avatar NBCNightlyNews NBC Nightly News BREAKING: John Kasich to suspend his campaign for president, senior campaign adviser says - @mitchellreports https://t.co/Au1WIMqTIP

Er is nog geen bevestiging van het nieuws vanuit het kamp van Kasich, maar de gouverneur van Ohio heeft wel een gepland mediaoptreden afgezegd. In plaats daarvan staat nu om 17.00 uur plaatselijke tijd een persconferentie gepland in Ohio. Daar kondigt hij waarschijnlijk aan dat hij niet langer meedingt naar de Republikeinse nominatie.

Waar de ene na de andere tegenstander van Trump afhaakte - Bush, Fiorina, Rubio, Carson - bleef Kasich ondanks zijn steeds groter wordende achterstand stug volhouden. Kasich staat op 153 kiesmannen, Trump op 1.007. Net als Ted Cruz gokte Kasich erop eventueel tijdens een open convention van de Republikeinen toch tot presidentskandidaat verkozen te worden, als Trump voor die tijd niet de benodigde 1.237 kiesmannen binnen zou halen.

Als laatste strohalm om Trump te stoppen sloten Cruz en Kasich een niet-aanvalsverdrag. Omdat Cruz er in de peilingen beter voorstond, voerde Kasich geen campagne in Indiana. Maar het bleek tevergeefs. Was Donald Trump na dinsdagnacht de facto al degene die voor de Grand Old Party de strijd aan zal gaan met waarschijnlijk Hillary Clinton, als Kasich straks aankondigt dat hij het gevecht opgeeft, dan zal dat ook officieel het geval zijn.

Zeker ten opzichte van de andere kandidaten was Kasich het gematigde alternatief. Hij presenteerde zich dan ook als degene die de strijd tegen Hillary Clinton wél zou kunnen winnen, waar iemand als Donald Trump zwevende kiezers af zou kunnen schrikken.

Nadat Cruz dinsdagnacht uit de strijd stapte, sprak Kasich er nog over dat Republikeinse kiezers nu meer dan ooit een keuze tussen twee paden hadden. Ter ere van Star Wars Day - dat is het op 4 mei - plaatste Kasich ook een grappig bedoeld filmpje waarin hij het Amerika onder president Hillary Clinton schetst, die makkelijk wint als Trump de nominatie krijgt.