‘Nigeria eist 5,7 miljard euro schadevergoeding van Shell’

Nigeria eist via de rechter omgerekend circa 5,7 miljard euro schadevergoeding van olie- en gasconcern Shell. Nigeriaanse media meldden dinsdag dat de regering juridische stappen heeft gezet tegen een Nigeriaanse divisie van Shell.

Het geld is volgens de berichten ter compensatie van schade na een groot olielek in december 2011. Door het lek stroomde naar schatting 40.000 vaten olie de zee in. Het leeuwendeel van het schadebedrag is ter compensatie van vissers en dorpsbewoners. Ook zou Shell de schoonmaakkosten en juridische kosten moeten betalen.

Eind 2014 besloot het Nigeriaanse parlement al dat Shell circa 3,2 miljard euro moet betalen. Dat besluit volgde op een rapport van het Nigeriaanse overheidsagentschap Nosdra.

Shell was dinsdag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. Het heeft eerder al laten weten dat het zijn verantwoordelijkheid heeft genomen voor de lekkage en dat alle olie is opgeruimd. Ook zijn maatregelen getroffen om mogelijke lekkage sneller op te sporen en tegen te houden.

Shell krijgt vaker kritiek in Nigeria vanwege olievervuiling. Op het vasteland worden pijpleidingen volgens Shell vaak illegaal afgetapt en gesaboteerd, met zware vervuiling als gevolg. Critici wijten de milieuschade aan verouderde pijpleidingen en nalatigheid van Shell. Nigeria is de grootste olie-exporteur van Afrika. (ANP)