Oekraïnekenner blijkt veroordeelde oplichter

Arrestatie Journalist Stefan Huijboom schreef over Oekraïne voor tal van Nederlandse en buitenlandse media. Nu zit hij vast.

De Nederlandse journalist en zelfbenoemd Oekraïnekenner Stefan Huijboom (25) wordt verdacht van oplichting en creditcardfraude in zowel Nederland als Oekraïne. Oekraïne, waar Huijboom tot voor kort verbleef, heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Huijboom werkte als freelance journalist en columnist voor verschillende media zoals het Algemeen Dagblad, GeenStijl, The Post Online en tot vorige maand nog voor Kyivpost en Sputnik News vanuit Oekraïne. Rond het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne verscheen Huijboom veelvuldig in Oekraïense en Russische media.

Huijboom zit momenteel vast, nadat hij vorige week werd gearresteerd door de Nederlandse politie vanwege een veroordeling uit 2013 voor fraude en diefstal waarvan hij de straf nog niet had uitgezeten. Hij is onbereikbaar voor commentaar. Zijn advocaat, Peter Plasman kan „vanwege privacy” niets over de zaak zeggen.

Huijboom is geen onbekende bij justitie. In 2012 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden wegens fraude, oplichting en valsheid in geschrifte. Begin dit jaar werd hij in Beiroet gearresteerd. Hij had daar met een gestolen creditcard hotels betaald. Destijds blogde hij voor GeenStijl in aanloop naar het referendum, waar hij werd aangekondigd als ‘Onze man in Oekraïnistan’. Voor GeenStijl was de arrestatie in Beiroet reden om de samenwerking op te zeggen, blijkt uit een mailwisseling. GeenStijl vergoedde het vliegticket (a 550 euro) voor Huijboom terug naar Nederland. Ook The Post Online heeft de relatie met hem verbroken. Voor Kyivpost en Sputnik News werkte hij tot vlak voor zijn arrestatie nog wel.

In Nederland lopen in ieder geval twee aangiftes tegen hem. Paul Meijer, partijvoorzitter van Forza! Nederland, een politieke partij in onder andere de gemeente Haarlemmermeer, had Huijboom uitgenodigd om als Oekraïnekenner bij een debat over het referendum aanwezig te zijn. Na het voorschieten van het vliegticket en het hotel (samen ruim 450 euro) kwam Huijboom „nooit opdagen”, zegt Meijer. Toen betaling uitbleef heeft de politicus aangifte gedaan.

Waar een junk hunkert naar drugs, hunker ik naar geld

Ook Rob Homan, innovatiemanager bij een vastgoedbedrijf in Groningen, deed aangifte. Hij leerde Huijboom vorig jaar via Twitter kennen door hun gemeenschappelijke interesse in media, en werd na één ontmoeting begin maart door hem benaderd via Facebook. „Hij zei dat hij geld nodig had omdat een factuur van opdrachtgever GeenStijl nog niet uitbetaald was.” Homan besloot het geld (150 euro) over te maken. „Stefan zou het met een week terugbetalen, maar ik heb het geld nooit teruggezien.”

Nadat Huijboom de gevangenis in Beiroet verliet vertrok hij naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Daar deed Yanka Dudenko, een voormalig vriendin, aangifte van diefstal en poging tot oplichting met gestolen cheques. Deze zou Huijboom mee hebben genomen uit haar appartement. Volgens Dudenko gaat het om 172 euro aan gestolen contanten, en een bedrag van zo’n 73.000 euro die hij via de gestolen cheques probeerde te innen. De transactie is door de bank geblokkeerd.

Michel Spekkers, oud-collega bij freelancerscollectief Reporters Online, besloot Huijboom te helpen Oekraïne te verlaten. Via Polen wisten zij per auto en trein Nederland te bereiken. Huijboom werd vlak na aankomst in Tilburg gearresteerd.

Spekkers reisde af naar Oekraïne omdat hij vindt dat Huijboom „ziek” is en hulp nodig heeft, zo schreef hij afgelopen maandag in een artikel voor Reporters Online. Huijboom ziet zijn gedrag als een vorm van verslaving, vertelt hij in het artikel. „Waar een junk hunkert naar drugs, hunker ik naar geld. Op het moment dat ik het doe zie ik de consequenties niet.”

Het is nog niet duidelijk of Huijboom ook voor de nieuwe aangiftes van Meijer en Homan zal worden vervolgd. Ook is het niet bekend of Oekraïne om uitlevering van de journalist zal vragen. GeenStijl was niet voor commentaar bereikbaar.

    • Heleen Gorris