NOC*NSF zet leden klem met sponsordeal

sponsoring Sportbonden die de hoofdsponsor passeren, krijgen geen geld uit het budget van NOC*NSF

De Nederlandse sportfederatie NOC*NSF dreigt individuele sportbonden met financiële sancties in een poging hoofdsponsor de Nederlandse Loterij te beschermen. De bonden mogen geen contracten aangaan met concurrerende online kansspelbedrijven.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk document dat in bezit is van NRC.

Naar verwachting stemt de Tweede Kamer dit jaar in met de legalisering van online gokken per medio 2017. Hét moment voor de Nederlandse Loterij – de nieuwe naam van de op 31 maart gefuseerde Staatsloterij en De Lotto – en concurrenten om de Nederlandse onlinemarkt te betreden. Zo heeft het Engelse Unibet miljoenen aan sponsorgeld te verdelen, waarover het al een principeakkoord heeft met de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU).

Om de „duurzame” relatie met de Nederlandse Loterij te handhaven, wil sportkoepel NOC*NSF het de 80 individuele sportorganisaties de facto onmogelijk maken sponsorgeld te werven bij online concurrenten. Volgens NOC*NSF is de samenwerking van álle bonden nodig om de Nederlandse Loterij „een kick-start te geven, zodat deze loterij een goede marktpositie kan opbouwen”.

Lees meer over de ongezonde wedstrijdspanning bij NOC*NSF: Met wie mogen ze wel spelen?

Dreiging: geld terugvorderen

Dat blijkt uit het plan van de Werkgroep Externe Financiering van NOC*NSF. Voorzitter van die werkgroep is oud-staatssecretaris Jack de Vries (CDA). Volgens zijn commissie moeten de NOC*NSF-leden de Nederlandse Loterij „branche-exclusiviteit” bieden. Bonden die daar niet aan meewerken, krijgen geen bijdrage uit het sponsorbudget van ruim veertig miljoen euro voor 2017. Reeds uitgekeerde bedragen uit die pot zullen „worden teruggevorderd”, dreigt NOC*NSF.

Theoretisch gezien mag een sportbond volgens het plan een andere kansspelaanbieder als sponsor strikken, maar in de praktijk lijkt dat onmogelijk. Voor sponsoring door concurrenten van de Nederlandse Loterij is schriftelijke toestemming nodig van het NOC*NSF-bestuur. Dat laat zich bij die afweging „informeren en adviseren” door de hoofdsponsor.

De vraag is of NOC*NSF de Nederlandse Loterij, voor 99 procent in handen van de staat, op deze manier mag helpen. Ben van Rompuy, hoogleraar Europees mededingingsbeleid aan de Vrije Universiteit van Brussel heeft grote twijfels. „Deze richtlijnen gaan te ver. Ze staan op gespannen voet met de regels van het mededingingsrecht.” De ervaren kansspeladvocaat Justin Franssen: „Het document heeft de geur van overtreding van het mededingingsrecht en misbruik van de machtspositie.”

NOC*NSF zegt zich niet met mededinging bezig te houden. Algemeen directeur Gerard Dielessen: „Of het mag, zullen we zien. Daar gaan wij niet over.”

    • Camil Driessen
    • Hugo Logtenberg