Nietsontziend en onmenselijk: deze game is weinig subtiel Fifty Shades of Grey met een houten been en papegaaien

Volg je liever orders op van een megalomane wereldheerser of van een piratenversie van Christian Grey (compleet met houten been)? Wie het toch graag wat traditioneler houdt, kan kiezen voor het onwettige kind van Space Invaders.

In Redcon volg je orders op van een megalomane wereldheerser, Fuhrer. Dat kan natuurlijk nooit lang goed gaan en dat blijkt ook gaandeweg in het verhaal. In dit torenverdedigingsspel is het aanvankelijk jouw taak om met kanonnen het georganiseerde verzet tegen de dictator uit te schakelen. Hoewel Redcon zich afspeelt in een desolate toekomst, doet het oorlogsgeweld denken aan de Eerste Wereldoorlog: massaal, nietsontziend en onmenselijk. Erg subtiel is deze game (die geïnspireerd lijkt door de film Mutant Chronicles uit 2008) dus niet. Je bouwt een basis op met artilleriekanonnen, ziekenhuizen en radarinstallaties en dan moet je met enige strategie de vijand aan de andere kant van het scherm vermorzelen. Elk wapen dat kapot geschoten wordt, kan weer gerepareerd worden. Dus de druk is hoog om zo snel mogelijk te winnen. Redcon is uitstekend te spelen zonder in-app-aankopen. De drie eenmalige opties (van 2,99, 4,99 of 5,99 euro) lijken gemaakt door iemand die begrijpt dat je geen geld wilt uitgeven. Redcon is een verrassende game voor spelers die tegen een stootje kunnen.

Scarlet Sails is niet het meeslepende piratenverhaal dat het wil zijn. Ook al kruist dit tekstavontuur over een bende piraten op roverspad alle vakjes aan: degengevechten, een zoektocht naar een schat en het stelen van schepen. Dit interactieve boek van schrijfster Felicity Banks is vooral een ‘guilty pleasure’. De naar een game omgeschreven tienerroman leest weg als Fifty Shades of Grey. Alleen heeft Christian een houten been en zijn de zweepjes vervangen door papegaaien en kanonnen. Scarlet Sails biedt ruim vijf uur speelplezier waarin je als hoofdpersoon ook uitgebreid kunt spelen met je seksuele oriëntatie en partnerkeuze(s). De game bestaat uit enkel platte tekst waarin om de zoveel woorden een keuzemenu verschijnt. Hier kun je telkens beslissen welke kant het verhaal opgaat. Kies je ervoor om de nutteloze arrogante scheepsmaat te villen en de zee in te gooien of houd je hem in leven omdat hij de enige is die de schatkaart die op zijn rug getatoeëerd is, kan lezen? De eerste vier hoofdstukken van Scarlet Sails zijn gratis. Voor de rest moet je 3,23 euro neertellen.