Neelie Kroes in adviesraad bij taxibedrijf Uber

De voormalig eurocommissaris zal het bedrijf adviseren over regelgeving en mededinging.

Foto ANP JERRY LAMPEN

Oud-minister Neelie Kroes gaat voor taxibedrijf Uber aan de slag in een adviesraad. De voormalig eurocommissaris gaat het bedrijf in de zogenoemde Public Policy Advisory Board adviseren over regelgeving en mededinging, zo is te lezen op een blogpost van Uber-directielid David Plouffe.

Het bedrijf biedt taxiritten in 43 landen aan en heeft daardoor vaak te maken met verschillende nationale wetten. Zo deed de goedkope variant UberPOP vorig jaar veel stof opwaaien. De dienst bood zeer goedkope ritten aan van particulieren, wat leidde tot wereldwijd verzet van taxichauffeurs die in tegenstelling tot chauffeurs van UberPOP wel aan bepaalde regels moeten voldoen. Volgens de taxichauffeurs was er daarom sprake van oneerlijke concurrentie.

Het eerste vraagstuk voor de adviesraad zal waarschijnlijk de nieuwe dienst UberPOOL zijn, een app voor carpooling die binnenkort in een aantal landen wordt uitgerold. Naast Kroes nemen onder anderen de Peruaanse oud-premier Roberto Daniño en de Amerikaanse voormalig minister voor Transport Ray LaHood zitting in de raad.

Taxikartel

Kroes (74) was voor de VVD in de jaren tachtig minister bij Verkeer en Waterstaat. Daarna was ze elf jaar lang commissaris bij de Europese Unie. Eerst op de zware post mededinging, later bij digitale agenda. In de hoedanigheid van die laatste functie reageerde Kroes in 2014 woest op een besluit van een Belgische rechter om Uber te verbieden. Volgens haar zou zo een “taxikartel worden beschermd.”

Op dit moment is Kroes actief als nationaal ambassadeur voor start-ups en vanaf 1 mei is ze ook toezichthouder bij het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce. Tevens is de VVD-coryfee sinds vorig jaar adviseur bij het Amerikaanse Bank of America Merrill Lynch.