Nederland exporteert meeste fietsen van Europa

Er werd voor 793 miljoen euro aan fietsen geëxporteerd, een stijging van 14 procent ten opzichte van 2014.

Volle fietsenstalling in het centrum van Utrecht. Foto Lex van Lieshout / ANP

Voor Nederlandse exporteurs van fietsen was 2015 een goed jaar. Er werd voor 793 miljoen euro aan fietsen uitgevoerd, een stijging van 14 procent ten opzichte van 2014. Dat maakt Nederland de grootste fietsenexporteur van Europa, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederlandse fietsexporteurs nemen ongeveer een kwart van de fietsen die vanuit Europa worden geëxporteerd voor hun rekening. Hoewel Nederland ook de grootste fietsproducent van Europa is, waren niet alle tweewielers die in 2015 vanuit eigen land geëxporteerd werden van Nederlandse makelij. Zo werden er ook fietsen ingevoerd uit andere landen om vervolgens weer uit te voeren.

Nederland importeerde in 2015 voor 536 miljoen euro aan fietsen. Het merendeel van de tweewielers die uit het buitenland werd gehaald vorig jaar, was afkomstig uit Duitsland en Taiwan. Het laatstgenoemde land staat op de tweede plaats wat betreft het wereldwijd exporteren van fietsen. Nederland staat op die lijst op de derde plaats en China is wereldwijd de koploper als het gaat om het exporteren van fietsen.

Elektrische fietsen

Wat blijkt uit de cijfers van het CBS is dat Nederland steeds meer elektrische fietsen invoert en vooral fietsen exporteert die niet elektrisch zijn. Zo steeg de import van de e-bike vorig jaar met 46 procent tot 103 miljoen euro. Dat is bijna 20 procent van de totale fietsimport. Meer dan de helft daarvan is afkomstig uit China. Het aantal elektrische fietsen dat Nederland exporteerde kwam vorig uit op slechts 8 procent.

    • Maarten Back