Met deze video wil het Chinese leger nieuwe soldaten rekruteren

Ontploffingen, straaljagers en langsrijdende tanks moeten jongeren overtuigen om zich in te schrijven voor het Chinese leger.

Screenshot Youtube

Ontploffingen, tankbataljons, stampende soldatenlaarzen, laag overscherende gevechtsvliegtuigen en als achtergrondmuziek een rapnummer met als refrein: “just waiting for an order: kill, kill, kill!”

Het kijkt weg als een filmtrailer, maar met dit spotje probeert het Chinese leger nieuwe rekruten enthousiast te maken voor een carrière bij de krijgsmacht. Want ook in China heeft het leger behoefte aan nieuwe, jonge en - vooral - hoogopgeleide, rekruten. Daar is blijkbaar het nodige drama voor nodig, want in het begin van de video zegt een stem:

“Er zijn altijd missies in je gedachten.
Altijd vijanden in zicht.
Er rust altijd verantwoordelijkheid op je schouders.
Er is altijd passie in je hart.
Er kan altijd oorlog uitbreken, ben jij er klaar voor?”

Een voordeel van werken in het leger is dat je er als werknemer recht hebt op een goed pensioen en zorg in militaire ziekenhuizen. Ook is het een prestigieuze baan, want om in het leger te dienen moet je lid zijn van de Communistische Partij.

Veel regels, weinig salaris

Maar hoe eervol het beroep van militair ook is, het leger staat in China bekend als ouderwets, streng en slecht betalend. Volgens China-correspondent Oscar Garschagen proberen ze bij de krijgsmacht hard aan dit imago te werken.

“Het doel van de video is om mensen te werven, maar tegelijk willen ze laten zien dat het spannend en avontuurlijk is om voor Chinese leger te werken. Dat is hard nodig, want als jongere kun je veel meer verdienen bij de startups en in het bedrijfsleven. Het is een buiging naar een nieuwe generatie.”

Het Chinese mes snijdt overigens aan twee kanten, want naast een wervingsvideo is het volgens Garschagen ook een stukje propaganda over de capaciteit van het Volksbevrijdingsleger.

“Ze weten natuurlijk dat deze video de grens overgaat. We zien tanks en vooral veel vliegtuigen, waarmee ze ook internationaal willen laten zien dat het leger niet bestaat uit alleen voetsoldaten. Het is een moderne combinatie tussen propaganda en rekrutering.”

Video als communicatiemiddel richting jongeren

Het is niet voor het eerst dat de Chinese overheid met spotjes probeert om jongeren te bereiken. Ook Chinese jongeren kijken niet meer massaal naar de staatstelevisie en lezen de - vaak door de Communistische Partij geregisseerde - kranten. Daarentegen hebben de jongeren een smartphone en zijn ze in vergelijking met hun ouders veel meer online te vinden.

Deze nieuwe videostrategie van de Chinese regering leverde al noemenswaardige spotjes op. Zo verscheen er een Engelstalige video over de Chinese vijfjarenplannen (zie hieronder) en een geanimeerde rapvideo waarin het corruptiebeleid van president Xi Jinping wordt uitgelegd.