Meer dan 80.000 Canadezen op de vlucht voor natuurbrand

Er zijn nog geen doden of gewonden gemeld, maar de complete bevolking van Fort McMurray is geëvacueerd.

De natuurbrand bereikt een industriegebied in de Canadese stad Fort McMurray. Foto Reuters

Meer dan 80.000 mensen, de gehele bevolking van het Canadese stadje Fort McMurray, hebben opdracht gekregen op de vlucht te slaan voor een grote natuurbrand. Volgens plaatselijke functionarissen heeft het vuur al meerdere wijken compleet verwoest.

Er zijn nog geen doden of ernstige verwondingen gemeld, schrijft AP op gezag van de plaatselijke brandweer, die met meer dan honderd mensen en minstens twaalf blushelikopters het vuur probeert te blussen. De brandweer kan nog niets zeggen over het aantal verwoeste huizen. Wel is duidelijk dat het vuur nog altijd verder de stad intrekt, en dat onder meer een woonwagenkamp volledig is opgegaan in de vlammen.

Volgens het hoofd van de provincie Alberta, waartoe Fort McMurray behoort, is het de grootste evacuatie in de geschiedenis van de regio. De brandweer probeert met alle macht een van de grootste wegen de stad uit open te houden. Highway 63 moest eerder worden afgesloten omdat de vlammen de weg hadden bereikt. De Canadese president Justin Trudeau heeft gezegd alle medewerking te zullen verlenen. Er is vrees voor een tekort aan opvang voor de op de vlucht geslagen bevolking.

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau Tonight I spoke with Premier Notley and offered our government’s support to the people of Fort McMurray. We stand ready to help. #ymmfire

De brand, die ten zuidwesten van de stad ontstond, breidde zich dinsdag snel uit naar de buitenwijken van Fort McMurray nadat windstoten en een hoge temperatuur voor een ideale mix van omstandigheden zorgden. De windsnelheid neemt woensdag mogelijk toe, waardoor blussen extra lastig kan worden.

Fort McMurray wordt gezien als de hoofdstad van Alberta’s teerzandregio, waaruit ruwe olie gewonnen kan worden. De teerzanden in Canada bevatten na gebieden in Saudi-Arabië en Venezuela de grootste oliereserves ter wereld.